Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica dr. Aleksandra Pivec okronala 23. vinsko kraljico

Radenci, 11. 1. 2018 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je udeležila slovesnega kronanja 23. vinske kraljice Slovenije. Prestol vinske kraljice je letos zasedla Meta Frangež iz Gornje Radgone, ki je za vino vinske kraljice izbrala Traminec Brut natur 2008, Hiša penin Frangež.

Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. V nagovoru je poudarila pomen delovanja vinske kraljice na področju promocije Slovenije, njenih vin, kulture pitja in družabnih ljudi. Ministrica je spomnila tudi na vlogo države in aktivnosti v sektorju vina, pozornosti države do vinarjev in potrebne pozornosti tudi v obdobju, kose pripravljamo na prenovo Skupne kmetijske politike.

 

Na kronanju je prisotne nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Z nagovorom se je od prestola poslovila Katarina Pungračič, 22. Vinska kraljica Slovenije za leto 2018. Od januarja do decembra 2018 je bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. 

 

Meta Frangež, ki jo je v novembru 2018 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke, bo v letu 2019 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini. Nova kraljica je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, prihaja pa iz družine, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija, še posebej pa je znana po svojih peninah, t. j. Hiša penin Frangež.

 

*    *    *