Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

MINISTRICA PIVEC NA MEDNARODNEM SEJMU »ZELENI TEDEN« (Grüne Woche) V BERLINU – 18. – 27. januar 2019

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec bo konec tedna obiskala mednarodni sejem za hrano, kmetijstvo in hortikulturo »Zeleni teden« v Berlinu, kjer se z razstavnim prostorom predstavlja tudi Slovenija. Letos bo v ospredju predstavitev Slovenije kot dežele s tradicijo pridelave hmelja in proizvodnje piva ter predstavitev zagonskih (start-up) podjetij. Ob robu sejma Zeleni teden potekajo strokovni dogodki v okviru Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo (GFFA) na temo Digitalizacija v kmetijstvu. Najpomembnejši politični dogodek pa bo Vrh ministrov za kmetijstvo, ki bo letos v ospredje postavil temo »Kmetijstvo postaja digitalno – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti«. Ministrica se bo v okviru obiska sestala na več dvostranskih srečanjih z ministri drugih držav, generalnim direktorjem FAO Joséjem Grazianom Da Silvo ter se udeležila srečanja ministrov z zvezno kanclerko dr. Angelo Merkel.


Sejem Zeleni teden, kjer se predstavlja več kot 1.700 razstavljavcev iz 65 držav vsako leto obišče skoraj pol milijona obiskovalcev. Med razstavljavci, ki zasedejo 115.200 m2 razstavne površine, se z razstavnim prostorom tradicionalno predstavlja tudi Slovenija. Sejem, ki bo svoja vrata obiskovalcem odprl v petek in je že 84. po vrsti, ima tudi zelo velik gospodarsko–političen pomen, saj se ga, poleg najvišjih predstavnikov Nemčije, udeležuje tudi preko 200 tujih gospodarskih in ministrskih delegacij. V času sejma se bo na sejmišču zvrstilo več kot 300 forumov, seminarjev in konferenc. Država partnerica letošnjega sejma v Berlinu je Finska. 


Na sejmu se tudi letos z razstavnim prostorom predstavlja Slovenija. Osrednja tema predstavitve je slovensko hmeljarstvo in pivovarstvo oz. Slovenija kot dežela s tradicijo pridelave hmelja in proizvodnje piva. Pri predstavitvi sodelujejo Združenje pivovarn Slovenije, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Združenje hmeljarjev Slovenije. Z inovativnim slovenskim izdelkom, hitrimi samotočilnimi pipami »Quick Tap«, bo obiskovalcem sejma predstavljenih 14 različnih vrst odličnega slovenskega piva. Predstavile se bodo: Vizir, Tektonik, Hopsbrew, Adam Ravbar, Maister, Ressel, Green Gold, Reservoir dogs, Barut Brewing, Frizi Beer, Castra in Pivovarna Človeška ribica ter Pivovarna Laško Union. S svojim pivom se bo predstavil tudi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. 


Na razstavnem prostoru se bodo predstavila tudi tri slovenska zagonska (start-up) podjetja. Slovensko inovacijo za urbano vrtnarjenje, vertikalnim zeliščnim vrtom in rešitvami za gojenje začimb doma, bo obiskovalcem predstavljalo podjetje Urban planty. Gorki Chilli bo obiskovalce skušalo prepričati s svojomi pekočimi omakami in drugimi izdelki iz bogate Gorki chilli ponudbe. Z edinstvenimi mešanicami nejodirane nerafinirane morske soli in mletih zelišč, pa se bo na delu razstavnega prostora Slovenije predstavilo tudi podjetje Barba sol. Slovenija se bo v Berlinu predstavila tudi kot čebelarska dežela skozi ponudbo produktov čebelarstva Šauperl. Številni gostje, ki se bodo ustavili na prostoru, Slovenije pa bodo lahko okušali slovensko hrano in pijačo, ki bo postrežena v okviru »slovenske gostilne«, ki vsako leto na razstavni prostor privabi veliko obiskovalcev. Ti bodo poleg kulinaričnih dobrot na razstavnem prostoru dobili tudi turistične informacije o Sloveniji. Informatorka Slovenske turistične organizacije (STO) bo s turističnimi katalogi skušala vsem približati Slovenijo kot izjemno zanimivo, pestro in raznoliko turistično destinacijo. Razstavni prostor v velikosti 126 m2, ki ga pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se sicer letos nahaja v hali 6.2.


Obisk v Berlinu bo ministrica dr. Aleksandra Pivec začela v četrtek 17. januarja z udeležbo na slovesni otvoritvi sejma Zeleni teden. V petek, prvi dan sejma, bo na razstavnem prostoru Slovenije potekalo tudi več dvostranskih srečanj z ministri nekaterih drugih držav. Ministrica se bo udeležila tudi skupnega srečanja ministrov z zvezno kanclerko dr. Angelo Merkel. Ministrica bo sodelovala tudi na panelu na visoki ravni, ki ga organizira Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Kot ena od petih panelistov, izbranih iz različnih svetovnih regij, bo predstavila poglede na digitalizacijo v kmetijstvu z vidika mladih ter malih in družinskih kmetij. Na dvostranskem srečanju pa se bo sestala tudi z generalnim direktorjem FAO Joséjem Graziano Da Silvo.


Digitalizacija v kmetijstvu je sicer osrednja tema vseh strokovnih dogodkov v okviru Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo (GFFA), ki poteka od 17. do 19. januarja, ob robu sejma Zeleni teden. Vrhunec teh dogodkov predstavlja 11. berlinski vrh ministrov za kmetijstvo, ki bo potekal v soboto, 19. januarja, v organizaciji nemškega ministrstva za kmetijstvo. Ministri bodo razpravljali na temo »Kmetijstvo postaja digitalno – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti«. Ministrica dr. Pivec bo obisk Berlina zaključila s srečanjem s Slovenci, ki živijo v Berlinu.


Mediji se za obisk sejma / foruma v Berlinu obrnejo na povezavo IGW Berlin in akrediatacije za novinarje ...

Za obisk Foruma pa na povezavo ...


PROGRAM OBISKA MINISTRICE DR. ALEKSANDRE PIVEC: 


četrtek, 17. 1. 2019 


18:00    Slavnostna otvoritev sejma Zeleni teden, država partnerica je Finska 
Lokacija: City Cube, berlinsko sejmišče 

 

petek, 18. 1. 2019


08:00 – 10:00     Otvoritveni obhod uradne delegacije (točna ura bo sporočena naknadno)
 

09:00 – 18:00    Dvostranska srečanja ministrice dr. Aleksandre Pivec z ministri in drugimi visokimi predstavniki držav in institucij 
 

14:00     Srečanje ministrice Pivec z mediji – možne IZJAVE
Lokacija: slovenski razstavni prostor, hala 6.2, berlinsko sejmišče 


12.15 – 13.30    Panel na visoki ravni v organizaciji Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)


15:30 – 16.00     Srečanje ministrov z zvezno kanclerko dr. Angelo Merkel
Lokacija: City Cube

 

sobota, 19. 1. 2018


09:00    11. berlinski vrh kmetijskih ministrov, v okviru Globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo (GFFA); osrednja tema razprave je »Kmetijstvo postaja digitalno – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti«
Lokacija:  nemško zvezno zunanje ministrstvo, Werderscher Markt 1, 10117 Berlin

 

*   *   *
Podrobnejše informacije glede obiska ministra  / dogovori za izjave: 
Luka Kočevar, gsm: +386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si