Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izrek globe s plačilnim nalogom zaradi nedovoljene paše v gozdu v občini Komen - prikaz resničnih dejstev

Dne 8.1.2019 je po družabnih omrežjih zaokrožila objava, da je bil kmet oglobljen s 400 evri, ker se je med tem ko je šel sekati v gozd, njegov konj pasel v gozdu. Objava ne izkazuje resničnega stanja dogodka, po njej pa je novico objavilo več medijev. V nadaljevanju prikazujemo resnična dejstva o zadevnem primeru.

Problem nenadzorovane črede konj, ki se pase po kmetijskih in gozdnih površinah ter ogroža promet na javnih cestah v občini Komen je na seji 22.3.2018 obravnavala regijska koordinacija inšpekcij Koper. Gozdarska inšpekcija je dne 8.5.2018 skupaj z veterinarsko in kmetijsko inšpekcijo opravila nadzor paše v gozdu na območju k.o. Komen, k.o. Ivanji Grad, k.o. Gabrovica in k.o. Mali Dol. Terenski nadzor je bil opravljen na 4 lokacijah. Nedovoljena paša konj v gozdu je bila ugotovljena na dveh lokacijah. Na eni lokaciji so se v gozdu pasli 4 konji, na drugi pa 12 konj. Gozdarska inšpekcija je zaradi nedovoljene paše v gozdu izrekla globo trem posameznikom in eni pravni osebi ter njeni odgovorni osebi. Enemu kršitelju je bila s plačilnim nalogom izrečena globa v višini 400 evrov. Kršitelj zoper plačilni nalog ni vložil zahteve za sodno varstvo, temveč je izrečeno globo plačal v višini 200 evrov (polovička).


Dne 8.1.2019 je po družabnih omrežjih zaokrožila objava, da je bil kmet oglobljen s 400 evri, ker se je med tem ko je šel sekati v gozd, njegov konj pasel v gozdu. Na družabnih omrežjih se je zoper gozdarsko inšpektorico, ki je izdala plačilni nalog in je bil javno objavljen, vsul plaz sovražnega govora in groženj. Brez preveritve dejstev so to objavo kot novico objavili nekateri mediji. S tem se je številnim bralcem in gledalcem medijev, ki so to objavili ter sledilcem na družbenih omrežjih, prikazalo napačno, zavajajočo in žaljivo »sliko« zgodbe. Ta je neupravičeno očrnila zakonito in vestno delo inšpektorjev, posegla v dobro ime tudi konkretne inšpektorice, ki je prejela številne žalitve in tudi grožnje. Inšpektorat je za zaščito uradne osebe grožnje tudi prijavil pristojnemu organu.