Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Aleksandra Pivec na sejmu zeleni teden v Berlinu

Berlin, 18. 1. 2019 – Berlinsko sejmišče je danes že 84. odprlo svoja vrata in pozdravilo prve obiskovalce mednarodnega sejma prehrane, kmetijstva in hortikulture »Zeleni teden«. Na sejmu se s slovensko kulinariko, pivom, hmeljarstvom, čebelarstvom in zagonskimi podjetji predstavlja tudi Slovenija. Sejem je obiskala tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je na razstavnem prostoru sprejela ministrske delegacije več držav. Ministrica je bila tudi gostja panela na visoki ravni, ki ga je organiziral FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) v sklopu dogodkov Globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo (GFFA) na temo digitalizacija v kmetijstvu. Ministrica se je danes srečala tudi z generalnim direktorjem FAO Grazianom Da Silvo ter se udeležila srečanja ministrov z zvezno kanclerko dr. Angelo Merkel.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes obisk v Berlinu začela z obiskom prve dne sejma Zeleni teden. Na razstavnem prostoru Slovenije se je na dvostranskih razgovorih srečala z ministri nemške zvezne dežele Saške, Estonije, Avstrije, Češke, Madžarske, Butana ter predstavniki nevladne organizacije Kruh miru. Ministrica je sodelovala na panelu na visoki ravni, ki ga je organiziral FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) v sklopu dogodkov Globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo (GFFA). Kot ena od petih panelistov, ki jih je FAO izbral iz različnih regij sveta, je predstavila poglede Slovenije, predstavnice evropske regije. Ministrica je v svoji predstavitvi izpostavila izkušnje v zvezi z digitalizacijo in kmetijstvom, zlasti kako lahko pomaga malim in družinskim kmetijam pri usklajevanju načrtovanja, spremljanja proizvodnje in trženja. Predstavila je primere dobrih praks v Sloveniji, kot tudi izzive, ki so na tem področju še pred nami in jih želimo rešiti. Posebej je izpostavila tudi vlogo, ki jo imajo na področju digitalizacije mladi kmetje. Panela se je udeležil tudi generalni direktor FAO Jose Graziano Da Silva, s katerim je ministrica kasneje na kratkem srečanju izpostavila pomen prizadevanj za odpravo lakote v svetu, med katerimi ima pomembno vlogo tudi svetovni dan čebel, tako za pridelavo hrane kot za ohranjanje ekosistemov. V okviru današnjih aktivnosti na sejmu se je ministrica udeležila srečanja ministrov z nemško kanclerko dr. Angelo Merkel, kjer so izpostavili pomen digitalne tehnologije v kmetijstvu. V kratkem osebnem srečanju je nemška kanclerka slovenski ministrici izpostavila pomen vloge žensk na vodilnih položajih v politiki; danes namreč mineva 100 let odkar so ženske dobile volilno pravico v Nemčiji.

 

Sejem Zeleni teden (Grüne Woche) bo za številne obiskovalce v Berlinu odprt do nedelje, 27. januarja. V hali 6.2 se z razstavnim prostorom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavlja tudi Slovenija. Osrednja tema predstavitve je slovensko hmeljarstvo in pivovarstvo. Nemškim obiskovalcem na razstavnem prostoru skušamo predstaviti Slovenijo kot deželo s tradicijo pridelave hmelja in proizvodnje piva. Predstavitev so pripravili Združenje pivovarn Slovenije, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Združenje hmeljarjev Slovenije. Okušanje odličnega slovenskega piva je olajšano in omogočeno z inovativnim slovenskim izdelkom, hitrimi samotočilnimi pipami »Quick Tap«. Gostje razstavnega prostora lahko izbirajo med 14 različnimi vrstami piva: Vizir, Tektonik, Hopsbrew, Adam Ravbar, Maister, Ressel, Green Gold, Reservoir dogs, Barut Brewing, Frizi Beer, Castra in Pivovarna Človeška ribica ter Pivovarna Laško Union. S svojim pivom se predstavlja tudi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. 

 

Čebelarstvo Šauperl s svojo paleto medu in izdelkov iz medu obiskovalce na razstavnem prostoru opozarja, da je Slovenija tudi čebelarska država. Pod okriljem Slovenije se predstavljajo tudi tri slovenska zagonska (start-up) podjetja. V podjetju Urban Planty so razvili slovensko inovacijo za urbano vrtnarjenje in vertikalni zeliščni vrt. Obiskovalcem tako predstavljajo rešitev za  gojenje začimb doma. Pekoče omake in drugi izdelki iz bogate ponudbe podjetja Gorki chili že privabljajo tiste obiskovalce, ki se navdušujejo nad pekočimi jedmi. Z edinstvenimi mešanicami nejodirane nerafinirane morske soli in mletih zelišč, pa se na delu razstavnega prostora Slovenije predstavlja tudi podjetje Barba sol.

 

Številni gostje, ki se ustavljajo na prostoru, Slovenije pa se lahko okrepčajo s slovensko hrano in pijačo, ki jo lahko izberejo iz pestrega menija »slovenske gostilne«. Poskrbljeno je tudi za tiste, ki Slovenijo vidijo kot zanimivo turistično destinacijjo. Informatorka Slovenske turistične organizacije (STO) jim pomaga z nasveti in turističnimi katalogi.

 

Vrhunec političnega dogajanja na sejmu bo jutri, ko bo v okviru sejma v Berlinu potekal Globalni forum za hrano in kmetijstvo. Vrhunec političnega dogajanja pa bo jutri še 11. berlinski vrh ministrov za kmetijstvo, ki ga organizira nemško ministrstvo za kmetijstvo. Ministri bodo razpravljali na temo »Kmetijstvo postaja digitalno – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti«.

 


*   *   *