Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Dr. Pivec: »Digitalizacija predstavlja eno najpomembnejših področij v pripravi nove strategije kmetijstva«

Berlin, 19. 1. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila ministrske konference (11. berlinski vrh ministrov), ki letos v ospredje postavlja pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti. V okviru konference je sodelovala na panelu na temo širitve in zaščite dostopa kmetov do digitalnih tehnologij. V svojem nastopu je poudarila, da se digitalizacija v kmetijstvu pri nas nahaja visoko na prioritetni lestvici. Ministri so na koncu današnjega zasedanja sprejeli tudi skupno deklaracijo.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes obisk v Berlinu začela z udeležbo na 11. berlinskem vrhu ministrov za kmetijstvo, ki ga organizira nemško zvezno ministrstvo za hrano in kmetijstvo. Ministri so razpravljali na temo »Kmetijstvo postaja digitalno – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti«. Razprava ministrov se je osredotočala na digitalne tehnologije in njihov potencial v kmetijstvu, dostop kmetovalcev do modernih tehnologij, rabo, varnost in neodvisnost podatkov ter strukturne spremembe v kmetijstvu in podeželju. 

 

Glavni cilj digitalizacije je s pomočjo novih inovativnih pristopov izboljšati različne pristope in modele kmetovanja, tako da bomo z manj vložki dosegli več – porabili manj surovin, energije in dela in hkrati dosegli več – izboljšali kakovost in količino pridelkov. To zahteva natančno upoštevanje vseh tehnoloških navodil in vključitev digitalnih tehnologij, ki omogočajo hitrejše in bolj natančne odločitve pri vodenju kmetije. Uporaba novih tehnologij pa ne sme imeti negativnih učinkov na okolje. Nasprotno, pogoj je, da bodo le-te ohranjale in pozitivno vplivale na okolje, kot je npr. precizno kmetovanje, s katerim zmanjšujemo izpuste, porabimo posledično manj inputov (gnojil, semena, zaščitnih sredstev), hkrati pa povečujemo pridelke in izboljšujemo njihovo kakovost s pravilno oskrbo rastlin. Z inovacijami in uporabo digitalnih tehnologij se bomo lahko hitreje odzivali in soočili s posledicami klimatskih sprememb, tako na strani blaženja kot tudi prilagajanja na te posledice.

 

V okviru konference je ministrica sodelovala na panelu na temo širitve in zaščite dostopa kmetov do digitalnih tehnologij. Med izzivi, s katerimi se soočamo v Sloveniji, je med drugim izpostavila demografsko strukturo ter naravne in strukturne značilnosti slovenskega kmetijstva. Poudarila je, da je digitalizacija ena od prioritet vlade, ki zahteva tudi medresorsko sodelovanje. Eden od vidikov pri tem je tudi varnost rabe podatkov, ki so zbrani v različnih bazah. »Na drugi strani pa moramo poskrbeti tudi za dostopnost do teh podatkov, saj je to v interesu potrošnikov, da pridejo do informacij, ki govorijo o varnosti hrane«. Ministrica je še dejala, da se hkrati z izzivi soočamo tudi s priložnostmi. »V prvi vrsti gre za to, da s pomladitvijo kmetijskega sektorja prihaja tudi do širjenja digitaliziranega kmetijstva, zelo pomembno pa je tudi izboljšanje izobraževalnih struktur in prenosa znanja do končnega uporabnika (kmet), pri čemer mora biti poseben fokus na dostopnosti za manjše kmetije«. Dr. Pivec je še poudarila, da, v luči priprave nove Strategije razvoja slovenskega kmetijstva, digitalizacija predstavlja eno najpomembnejših področij, zato si tudi želi sodelovanja z drugimi državami in prenosa dobrih praks na tem področju.

 

Ministrica bo obisk nemške prestolnice zaključila z večernim srečanjem s tam živečimi Slovenci. Sejem Zeleni teden je sicer letos že 84. po vrsti, z razstavnim prostorom pa se tudi letos predstavlja Slovenija. Poleg tradicionalne slovenske kulinarike je v ospredju predstavitve Slovenije kot dežele s tradicijo pridelave hmelja in proizvodnje piva, obiskovalcem pa se predstavljajo tudi zagonska (start-up) podjetja, čebelarstvo in turistična ponudba Slovenije.

 

*   *   *