Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Strniša na Čurkarijadi 

Ljubljana, 19. 1. 2019 – Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je v soboto, 19. 1. 2019, na Kogu v občini Ormož v sklopu Antonovanja udeležila tradicionalne Čurkarijade. Poleg pestrega zabavnega dogajanja in razstave čurk je potekala tudi razprava na temo »Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov«.

Čurke imajo svojo zgodovino, skozi ljudsko izročilo in bogato kulinarično sedanjost. Tega se zavedajo prizadevni organizatorji, članice in člani društva Antonovanje na Kogu, ki s promocijo tradicije želijo ohraniti priložnost za posebno kulinarično  prihodnost. Letos je tako potekala že jubilejna 10. Čurkarijada, ki obuja spomin na kulinarično dediščino podeželja in tako organizatorjem Antonovanja na Kogu daje dobro vsebino, tradicionalno pa poteka ob tem prazniku vsako leto v januarju. Sodelujočim kmetijam v ocenjevanju čurk se omogoči tudi možnost trženja teh izdelkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Preko ocenjevanj, pokušenj, prireditev ter  promocije se ta del dediščine slovenskega podeželja ohranja tudi za prihodnje rodove, predvsem pa je pomembno, po besedah organizatorjev, da tako ohranjamo čut za domačo, sezonsko, lokalno pridelano hrano, ki je kakovostno dobra.

 

Pred praznovanjem je potekal posvet z naslovom »Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov«, ki so se ga poleg državne sekretarke udeležili še evropska poslanca, tamkajšnji župani in poslanci, lokalni pridelovalci hrane in predstavniki turističnih zavodov in društev. Državna sekretarka je poudarila, da s prireditvami, kot je Čurkarijada in Antonovanje na Kogu, dajemo kmetijstvu in podeželju pravo vrednost, hkrati pa bogato gastronomijo povezujemo s turistično ponudbo. Zato je čestitala društvu Antonovanje na Kogu ter njihovim partnerjem za organizacijo in trud, ki ga vložijo v negovanje tradicije.