Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministri EU podprli pobudo Slovenije za ohranitev sredstev PRP na sedanji ravni

Bruselj, 28. 1. 2019 – Ministri EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, se danes sestajajo na prvem rednem zasedanju Sveta EU v letošnjem letu pod predsedovanjem Romunije. S strani Slovenije se je zasedanja udeležuje ministrica dr. Aleksandra Pivec. V ospredju današnjega zasedanja je obravnava skupne izjave glede prihodnosti Programa razvoja podeželja. Z izjavo, pod katero se je podpisalo 17 držav EU, veliko drugih držav pa je izrazilo ustno podporo, se zavzemamo za ohranitev sredstev za PRP na ravni sedanjega večletnega finančnega okvirja EU.

Svet EU za kmetijstvo in ribištvo danes na pobudo Slovenije obravnava skupno izjavo glede prihodnosti Programa razvoja podeželja, pod katero se je podpisalo 17 držav EU, še nekaj drugih držav pa je izrazilo ustno podporo.  S tem države podpisnice zahtevamo, da se sredstva EU za razvoj podeželja ohranijo čim bližje ravni sedanjega programskega obdobja z namenom izpolnitve novih in zahtevnejših ciljev, predlaganih za novo SKP. Izredno zaskrbljujoče in nedosledno je, da bi se za obdobje 2021–2027 financiranje politike razvoja podeželja zelo zmanjšalo, saj ni trajnostno in bo ogrozilo številne dobro delujoče ukrepe za razvoj podeželja in pozitivne rezultate, dosežene z njimi v državah članicah. Močan II. steber SKP je predpogoj za doseganje sedanjih ciljev, ki temeljijo na Pogodbi, in novih, ki jih je Evropska komisija predlagala za prihodnjo SKP.


Ministri imajo danes na dnevnem redu tudi razpravo glede zakonodajnega svežnja o reformi Skupne kmetijske politike (SKP). Romunsko predsedstvo bo na Svetu predstavilo program predsedovanja, na dnevni red pa bo ponovno uvrstilo tudi razpravo o načrtu za beljakovinske rastline. Predsedstvo bo poročalo tudi o postopku sprejemanja predloga uredbe glede pravil za neposredna plačila in podpore za razvoj podeželja za leti 2019 in 2020. Danska delegacija bo poročala o vzpostavitvi mednarodnega centra za preprečevanje protimikrobne odpornosti. Slovaška pa bo Svet seznanila z napredki in aktivnostmi Komisije na področju dvojne kakovosti.

 

*    *    *