Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Podgoršek na Celjskem

Celje, 30. 1. 2019 - Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na Celjskem, kjer se je udeležil tradicionalnega regijskega srečanja zadružnikov – prvega v seriji srečanj - tokrat namenjenega Celjski, Koroški in Savinjsko Šaleški regiji, na celjskem sejmišču pa se je udeležil otvoritve 1. Strokovnega sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech.

 

Tradicionalnih regijskih srečanj zadružnikov, ki jih organizira Zadružna zveza Slovenije bo pet, poleg današnjega še za Ptujsko Ormoško, Prekmursko, Prleško in Štajersko regijo (petek, 1. 2. 2019), za Kamniško Zasavsko, Gorenjsko in Ljubljansko regijo (torek, 5. 2. 2019), Dolenjsko-Belokranjsko in Posavje (6. 2. 2019) ter za Južno in Severno Primorsko ter Notranjsko regijo (torek, 12. 2. 2019). Letošnja srečanja so namenjena predstavitvam usmeritev prihodnje skupne kmetijske politike po letu 2020, aktualnim dogajanjem na področju kmetijstva ter zakonodaje v letošnjem letu, novostim pri delu Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, svoje poglede na razvoj kmetijstva in podeželja pa bodo na srečanjih predstavili tudi mladi. 

 

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je dopoldne udeležil tudi otvoritvene slovesnosti 1. Strokovnega sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech, na kateri so tudi podelili priznanja. Državni sekretar Podgoršek je v otvoritvenem nagovoru med drugim poudaril zelo hiter napredek kmetijstva po zaslugi hitrega razvoja mehanizacije, ki praktično obvladuje že vse procese v kmetijski pridelavi. Človek je tako postal »operater« inovativnih strojev, ki mu po eni strani lajšajo vsakodnevna opravila, po drugi pa jih mora z usposabljanjem osvojiti za njihov kar najboljši izkoristek. Hiter razvoj mehanizacije v prvi vrsti omogoča učinkovitejšo in produktivno pridelavo varne hrane, s sodobnimi tehničnimi rešitvami kot so npr. uporaba elektronskih sklopov za krmiljenje in nadzor delovanja, inovativni sistemi prenosa, obdelave ter nenazadnje ohranjanja okolja, kjer mora biti vodilni trend zmanjševanje negativnih učinkov na okolje.

 

Nadalje je izpostavil področje digitalizacije v kmetijstvu oziroma pametnih rešitev, ki je izjemnega pomena za kmetijstvo prihodnosti. To je namreč tisti najnovejši segment, ki bo s pomočjo novih inovativnih pristopov izboljšal različne pristope in modele kmetovanja, digitalne tehnologije in inovacije tako lahko spremenijo naše prehrambne sisteme. 

 

Dr. Podgoršek je izpostavil tudi področje gozdarstva, kjer ministrstvo izvaja podpore za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdnih proizvodov. S tem poskušamo intenzivirati gospodarjenje z gozdovi, profesionalizirati delo v gozdovih, zmanjšati število delovnih nesreč pri delu v gozdu in dodajati vrednosti gozdarskim proizvodom. Naložbe v gozdarske tehnologije, mobilizacijo in predindustrijsko predelavo lesa so ključne za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, krepitev gozdno-lesne verige, povečanje dodane vrednosti lesa, večjo profesionalizacijo in varnost dela v gozdovih in potencialno ustvarjanje novih delovnih mest.

 

Sejem Agritech, ki je nastal na pobudo Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnologije, do 3. 2. 2019 v Celju.

 

*   *   *