Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec na obisku v Goriških Brdih

Goriška Brda, 30. 1. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je danes s sodelavci obiskala Goriška Brda, kjer se je seznanila s področjem vinogradništva na tem koncu. V okviru obiska je obiskala Občino Brda, obiskala pa je tudi Vinsko klet Goriška Brda ter vinogradniški kmetiji Movia in Medot.

Ministrico dr. Aleksandro Pivec je ob začetku obiska na Brdih sprejel župan občine Franc Mužič. Ministrici je predstavil aktivnosti občine, odprte zadeve vezane na razvojne projekte ter druge vsebine s poudarkom na področju vinogradništva. Osrednji del obiska ministrice je bilo srečanje s predstavniki vinarjev, kjer so ministrico seznanili s svojim delom, načrti in aktivnostmi, ki jih kot lokalni pridelovalci grozdja oz. proizvajalci vina izvajajo v tej regiji. Pozornost so v razpravi namenili pomenu promocije vina, kjer je v ospredju odprto vprašanje glede vstopa sektorja vina v sistem promocije po Zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Ministrica jih je spodbudila, da naj se sektor vina odloči in vstopi v sistem promocije, saj bi s tem lahko učinkovito zvišali raven prepoznavnosti odličnih vin ter Slovenije same kot vinogradniške dežele. V razpravi so se dotaknili tudi ukrepov, ki so na voljo v okviru Skupne kmetijske politike EU, namenjeni tudi vinogradništvu, tako v obstoječi finančni perspektivi kot pri načrtovanju nove perspektive po letu 2021. Vinarji pa so opozorili tudi na ponekod prevelike administrativne ovire, kjer pa jim je ministrica poudarila, da se je aktivno lotila reševanja tega področja in mu bo pri svojem delu namenila veliko pozornost. V pogovoru so izpostavili tudi poglede in načrte glede nadaljnjega razvoja Rebule, ki je za to regijo in vinogradništvo zelo pomembna. 


Ministrici so ob robu obiska tudi predstavili in razkazali domačijo Medot, ki je poznana po prizadevanjih za ohranitev sorte Rebula, ki jo ustanovil znani pokojni vinar Zvonimir Simčič, vinska tradicija družine Simčič pa sega v devetnajsto stoletje. Ministrica si je ogledala tudi Vinsko klet Goriška Brda, ki je največja zadružna klet v Sloveniji in je bila ustanovljena leta 1957 kot zadruga in je še danes v 100 odstotni lasti briških vinogradnikov. Nazadnje si je ministrica ogledala tudi kmetijo Movia, ki obstaja od leta 1700 in je v letu 1820 postalo last družine Kristančič.

 

*    *    *