Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec z ribiči in predstavniki občine Piran in Izola

Piran, Izola, 1. 2. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je je v petek s sodelavci obiskala Obalo. V okviru obiska se je sestala z vodstvom Občine Piran in Izola, srečala pa se je tudi s predstavniki ribičev in Lokalne akcijske skupine Istra.

Dopoldne se je ministrica dr. Aleksandra Pivec sestala z vodstvom Občine Piran. Ministrici so predstavili načrte, ki jih ima občina pod novim vodstvom, predvsem na področju ribiškega sektorja in kmetijstva. V ospredju pogovora so bili načrti in možnosti boljšega črpanja sredstev iz EU sklada za pomorstvo in ribištvo. Pri tem so izpostavili izgradnjo ribiških pomolov v Seči, pri čemer bo MKGP lahko k zadevi pristopilo po tem, ko bodo od drugega pristojnega ministrstva pridobili vsa potrebna soglasja in dovoljenja. Na srečanju z vodstvom Občine Izola pa so na področju črpanja sredstev iz ribiškega sklada pogledali odprte težave in poskusili dogovoriti rešitve, ki bodo omogočile začetek črpanja sredstev že v letošnjem letu. Gre za investicijo v ribiško infrastrukturo na carinskem pomolu in v mandraču, poleg tega bi, sicer pretežno v naslednji finančni perspektivi, lahko našli tudi sredstva za izgradnjo ribiškega muzeja.


Ministrica se je nato sestala s predstavniki slovenskih morskih ribičev, ki je zelo pomemben sektor znotraj ministrstva. Ti so jo seznanili s težavami, s katerimi se srečujejo pri svojem delu zaradi nespoštovanja razsodbe arbitražnega sodišča s strani sosednje države. Ministrica je ribičem obljubila nadaljnjo pomoč pri reševanju težav na tem področju, da bodo lahko normalno opravljali svojo dejavnost. Med drugim so se dogovorili tudi za prihodnje redno izplačevanje nadomestil za izpad dohodka iz gospodarske dejavnosti. Glede na to, da se veljavnost interventnega zakona izteka konec letošnjega leta, si bo ministrica prizadevala poiskati ustrezno o pravno podlago znotraj kmetijskega ministrstva. Ministrica je ribiče seznanila tudi s predvideno reorganizacijo znotraj ministrstva, ki predvideva selitev področja ribištva iz sedanjega Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na nov direktorat za Prehrano in ribištvo. Poleg tega so se dogovorili za pripravo vizije oziroma strateškega načrta za področje morskega ribištva za obdobje naslednjih 10 let,. Ob tem je ministrica napovedala, da si bo v pogajanjih z Evropsko komisijo prizadevala doseči izjeme za majhne, specifične sektorje, kakršen je slovenski, tudi na področju obnove ribiških plovil.. 


Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je popoldan sestala tudi s predstavniki Lokalne akcijske skupine LAS Istre. LAS Istre deluje na obalnem območju in vključuje vse 4 občine. Na pogovoru so izpostavili črpanje sredstev iz EU sklada za pomorstvo in ribištvo iz ukrepa CLLD, odnos med organom upravljanja (MKGP) in posredniškim telesom (AKTRP) ter izvajanje CLLD v prihodnji finančni perspektivi. Ob koncu obiska na Obali si je ministrica ogledala tudi posestvo Brič, ki se ukvarja z ekološko pridelavo vin.
 

 

*    *    *
 

 

Izjava ministrice dr. Aleksandre Pivec (audio mp3)

Izjava izvajalca javne službe svetovanja v morskem ribištvu Aleša Boljeta (audio mp3)