Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na 1. sejmu Agritech tudi o sodobnih tehnologijah za večjo varnost v kmetijstvu

Celje, 2. 2. 2019 – V Celju je od srede, 30. januarja, pa do sobote, 2. feburarja, potekal 1. sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech. Na sejmu je aktivno sodelovalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine ter KGZS organiziralo dogodek z naslovom "Sodobne tehnologije za večjo varnost na kmetiji", posvečen predvsem mladim kmetom. MKGP, Zveza slovenske podeželske mladine ter Kmetijsko gozdarska zbornica, ki aktivno sodelujejo pri izvajanju Akcijskega načrta dela z mladimi kmeti 2016-2020, imajo namreč v okviru le-tega kot izjemno pomembno opredeljeno tudi informiranje mladih kmetov, še posebej o varnosti pri delu na kmetiji ter v gozdu. Na slovenskih kmetijah - predvsem pa v gozdu - se namreč vsako leto poškoduje oz. smrtno ponesreči veliko število kmetov.

Na dogodku je prof. dr. Rajko Bernik iz Biotehniške fakultete v Ljubljani uvodoma spregovoril o sodobnih digitalnih tehnologijah pri kmetijski mehanizaciji z vidika varnosti. V nadaljevanju je Marjan Dolenšek s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije predstavil statistične podatke o nesrečah pri delu s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo. Med drugim je predstavil tudi zastrašujoč podatek, da se v Sloveniji zadnjih 10 let vsako leto smrtno ponesreči povprečno 27 kmetov, od tega štiri petine pri delu v gozdu. 


Po predavanju je 6 slovenskih podjetij (Uniforest, Farmtech, Agroremont, Pišek Vitli Krpan, Agromehanika in SIP strojna industrija) predstavilo sodobno kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, s poudarki na novostih, ki zagotavljajo varnost pri delu. Udeleženci predavanj so si v nadaljevanju tudi »v živo« ogledali najsodobnejše mehanizacije na razstavnih prostorih razstavljavcev.

 

*    *    *