Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec: »Situacija je pod nadzorom«

Ljubljana, 4. 2. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes znova seznanila z aktivnosti nadzornih organov v zvezi s pojavom spornega mesa iz Poljske in sistemom javnega naročanja v javne zavode.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes od Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pridobila zadnje informacije in aktivnosti povezane z razkritjem afere s spornim mesom na Poljskem. Kot je na novinarski konferenci pojasnila ministrica, je dobila pojasnila pristojnih, da je situacija pod nadzorom. V tem trenutku je znano to, da v Sloveniji še ne moremo potrditi prisotnost spornega mesa. Za del pošiljke (1577 kg) je že potrjeno, da ne prihaja iz spornega obrata, za preostali del (532 kg) pa bo potrebno počakati še nekaj dni za končne rezultate. UVHVVR opravlja kemijsko in mikrobiološko analizo tudi ostalih skladišč in mesa, ki bi potencialno lahko prišlo iz sporne klavnice.


Kot je v 2. poročilu sporočila UVHVVR je bilo po pregledu dokumentacije in označenosti pošiljk kebaba ugotovljeno, da gre za dve pošiljki, in sicer pošiljko 1577 kg z dnevom dobave 16. 1. 2019 in drugo pošiljko 532 kg. Za pošiljko  1577 kg je na podlagi dokumentov o sledljivosti ugotovljeno, da meso ne izvira iz sporne klavnice in razsekovalnic. UVHVVR je pridobila dokumente, da gre pri drugi pošiljki za datum dobave 13.12. 2018. Dokumente o sledljivosti inšpekcija še preverja. Od obeh delov pošiljk so bili odvzeti vzorci za kemične in mikrobiološke analize. Pošiljki sta v celoti zadržani do prejema rezultatov analiz.


Ministrica je danes obiskala tudi Osnovno šolo Danila Kumar v Ljubljani, kjer se je podrobneje seznanila z nabavo živil preko sistema javnih naročil. Šola dobavlja preko sistema javnih naročil kar 70% hrane domačega porekla in učinkovito izkorišča že veljavne predpise, da otrokom zagotavljajo kar se da veliko hrane iz bližine. Sicer je ministrica glede sistema javnega naročanja v Sloveniji po sestanku dejala, da je ta sistem dober, omogoča naročanje hrane preverjene kakovosti in predvsem naročanje hrane lokalnega izvora. Podatki kažejo, da se med 40 in 50 odstotkov hrane naroča od lokalnih dobaviteljev. O pobudi, da bi hrano izvezi iz sistema javnega naročanja, pa je ministrica dejala, da je načeloma korektna in zveni dobro, bi bilo pa treba v primeru, da bi se tega lotili, zagotoviti nadzor, da ne bi prihajalo do špekulacij in izkrivljanja sistema.


*    *    *

 

Audio posnetek novinarske konference (.mp3): 

- 1. del ...

- 2. del ...