Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Strniša na sadjarskih dnevih Posavja

Artiče, 5. 2. 2019 – Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je udeležila 25. sadjarskih dni Posavja v organizaciji Sadjarskega društva Artiče.

Državna sekretarka je v uvodnem nagovoru čestitala organizatorjem za jubilejne 25. Sadjarske dni Posvaja in povedala, da so tisti, ki so zaslužni za začetke tega posveta v Artičah, postavili tudi temelje, da je danes slovensko sadjarstvo na evropsko primerljivi ravni, kar se tiče tehnološkega razvoja. V nadaljevanju posveta je po predstavitvi pogledov pridelovalcev in kmetijskih svetovalcev predstavila poglede Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na trenutno stanje v sadjarskem sektorju.


Zbrane sadjarje je seznanila z zadnjimi statističnimi podatki s področja sadjarstva. Informirala jih je o pripravah na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike EU in navedla glavne predvidene vsebinske spremembe. Odzvala se je na podatke o veliki količini pridelanega sadja v letu 2018 in posledični prenasičenosti trga. Poudarila je, da lahko potrošnika za slovensko sadje prepričamo samo z visoko kakovostjo in varnostjo, kar med drugim omogoča shema izbrane kakovosti. Ob tem je pozdravila je vstop sadjarskega sektorja v to promocijsko shemo. 


Pridelovalce je pozvala k ustanovitvam organizacij in skupin proizvajalcev za njihov boljši nastop na trgu. Takšna oblika organiziranja bo še toliko bolj pomembna v prihodnji programski perspektivi, saj bodo sektorske intervencije v sektorju sadja možne le preko organizacij proizvajalcev. V ta namen je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v letu 2018 razpisalo sredstva za podporo ustanovitvi organizacij in skupin (ustanovili sta se dve skupini in ena organizacija), naslednji razpis pa je predviden za maj 2019.  


Na koncu je zbrane sadjarje pozvala k poenotenju in iskanju skupnih odgovorov na obstoječe izzive. 

 

*    *    *