Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec na 1. vinogradniško vinarskem posvetu

Sežana, 6. 2. 2019 - Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila uvodnega dela 1. Vinogradniško vinarskega posveta, katerega nosilna tema je bila »Vinogradništvo s pogledom v prihodnost«. Na posvetu so med drugim spregovorili o vinogradniških površinah in ekonomičnosti pridelave ter o promocijsko trženjskem pogledu na vinogradništvo na Krasu. Okrogle mize, ki je potekala v okviru posveta, se je udeležila državna sekretarka mag. Tanja Strniša.

Ministrica Pivec je v uvodnem delu izpostavila, da se sodobno kmetijstvo sooča z vedno novimi izzivi, ki izhajajo iz globalizacije svetovnega gospodarstva, rastočega števila prebivalstva in vpliva podnebnih sprememb. Zgolj z uveljavitvijo tržnih zakonitosti večnamenske vloge kmetijstva ni mogoče odgovoriti na globalne in lokalne izzive. Pri tem je poudarila, da nova skupna kmetijska politika ne prinaša sprememb pri ukrepih, namenjenih neposredno vinogradniško-vinarski panogi. Evropska kmetijska politika za vinogradništvo-vinarstvo je bila temeljito prenovljena z vinsko reformo v letu 2008, nova reforma SKP zato v tem delu le nadaljuje s takrat zastavljenimi usmeritvami.


Nadalje je izpostavila, da je vino Teran del Krasa, slovenske identitete in kulture, simbol soočenja s težkimi pridelovalnimi razmerami in kljubovanja neugodnim naravnim danostim. Zato se Slovenija tudi z vloženo tožbo proti izjemi, ki jo je za Hrvaško sprejela Evropska komisija, tako bori za ohranitev celovitosti zaščite, brez izjem, ki bi zavajale potrošnika in izkoriščale ta izredni ugled vina z zaščiteno označbo porekla. Vendar Slovenija kot vinorodna dežela v svetu še ni dovolj razpoznavna, kar pa bi se s skupno promocijo gotovo spremenilo. 


Kot pomembno za promocijo v svetu je izpostavila tudi razglasitev Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo v letu 2021. V omenjeni projekt je vstopilo 16 partnerjev. Glavni cilj projekta je medsektorsko sodelovanje in povezovanje na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel, pri čemer bomo skušali  gastronomijo izkoristiti za pospeševanje lokalnega in regijskega ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja.

 

*   *   *