Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec v Turčiji o poglobljenem sodelovanju med državama ter sodelovanju na sejmu AGRA

Izmir, 7. 2. 2019 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec je na povabilo ministra za kmetijstvo in gozdarstvo Republike Turčije dr. Bekirja Pakdemirlija obiskala Turčijo. V okviru obiska se je udeležila otvoritve 14. mednarodnega sejma kmetijstva in živinoreje Agroexpo 2019 ter mednarodnega ministrskega foruma na temo prihodnje vloge kmetijstva v svetu. Ob robu obiska se je sestala tudi z več ministri, s katerimi je izmenjala poglede na aktualne vsebine s področja kmetijstva ter primere dobrih praks.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je v petek udeležila otvoritve 14. mednarodnega sejma kmetijstva in živinoreje Agroexpo 2019 v Izmirju. Največji sejem kmetijstva v Turčiji in četrti največji v Evropi obišče 350.000 obiskovalcev, na njem pa razstavlja 950 razstavljavcev iz 70 držav sveta. Ministrica se je kot panelistka udeležila tudi mednarodnega ministrskega foruma na temo prihodnje vloge kmetijstva v svetu. V svojem nastopu je predstavila delovanje sektorja kmetijstva v okviru Skupne kmetijske politike (SKP) EU. Ob tem je orisala, na kakšen način je sestavljen EU proračun za področje SKP ter poudarila pomen načrtovanja nove SKP po letu 2020. Ministrica je predstavila tudi značilnosti in posebnosti slovenskega kmetijskega sektorja ter kako Slovenija, glede na okvire SKP, strateško načrtuje kmetijsko politiko, s poudarkom na pripravi Resolucije o prihodnjem strateškem razvoju kmetijstva v Sloveniji. Med prioritetami se je med drugim dotaknila področja varnosti in kakovosti hrane ter potrebe po tehnološki posodobitvi in digitalizaciji. Kot pomembni področji za stabilnost kmetijskega sektorja je izpostavila tudi generacijsko prenovo ter prenos znanja na mlade generacije. Ob koncu pa je še poudarila, da je za uspešno delovanje kmetijskega sektorja pomembno sodelovanje ter vključevanje različnih deležnikov pri oblikovanju in sprejemanju strateških dokumentov.


Ministrica se je ob robu obiska v Turčiji sestala tudi z več ministri, s katerimi je izmenjala poglede na aktualne vsebine s področja kmetijstva ter primere dobrih praks. S turškim ministrom Bekirjem Pakdemirlijem sta nadaljevala pogovore, začete na letošnjem januarskem Mednarodnem sejmu »Zeleni teden« v Berlinu; med drugim o nadaljnjih oblikah in smereh dvostranskega sodelovanja med državama na področju kmetijstva, gozdarstva in živilsko predelovalne industrije ter sodelovanju držav na mednarodnih sejmih v obeh državah. Posebno pozornost sta ministra namenila delu slovensko-turškega usmerjevalnega odbora za kmetijstvo (in gozdarstvo). Naslednji sestanek odbora bo predvidoma potekal ob robu kmetijsko živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni avgusta letos, na njem pa bi lahko govorili o več področjih sodelovanja, kot so razvoj podeželja, živinoreja, čebelarstvo, upravljanje s kmetijskimi zemljišči, zanesljiva preskrba s hrano, varna hrana in nadzor varnosti hrane, kot tudi sodelovanje na področju gozdarstva. Ministrica je turškemu kolegu predlagala sodelovanje na sejmu AGRA 2020 v vlogi države partnerice, s čimer bi se odnosi in sodelovanje med državama še poglobili. Na pogovoru je sodeloval tudi predstavnik uprave Pomurskega sejma Boris Erjavec, ki je podrobneje predstavil sejem AGRA in ministru Pakdemirliju predal vabilo sejma k sodelovanju v vlogi države partnerice. Turški minister bo odločitev predvidoma sporočil ob morebitnem obisku letošnjega sejma AGRA ter udeležbi na mednarodni ministrski konferenci ob robu sejma in zasedanju slovensko-turškega usmerjevalnega odbora, za kar si bo prizadeval.


Ministrica je imela tudi srečanji z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Srbije Branislavom Nedimovićem ter z direktorjem (ministrom) Agencije za varno hrano Azerbajdžana dr. Goshgarjem Tahmazlijem. Slednji je posebej izpostavil, da so Slovenijo prepoznali kot državo v evropskem prostoru z najvišjimi standardi in enim od najboljših sistemov delovanja na področju zagotavljanja varne hrane. Zato so zaprosili za vzpostavitev sodelovanja na tem področju ter prenos znanja in dobrih praks, s katerimi želijo nadgraditi in izboljšati svoj sistem. Ministrica je ob koncu obiska obiskala tudi častnega konzula RS v Izmirju dr. Mehmeta Mazharja Izmirogluja, ki ji je predstavil svoje delo in aktivnosti tudi na področju zastopanja Slovenije v Turčiji.

 

*    *    *