Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Podgoršek na 13. dražbi vrednejših lesnih sortimentov

Slovenj Gradec, 13. 2. 2019 - Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil 13. dražbe vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu. Dražbo sta ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije organizirala Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije.

 

Pred dogodkom je potekala novinarska konferenca, ki se je je udeležil tudi državni sekretar dr. Jože  Podgoršek. »Organizatorjem licitacije je treba izkazati posebno‎ priznanje za tradicionalno  odlično marketinško izvedbo dogodka s katero so pomagali slovenskim lastnikom gozdov prodati vrhunske sortimente po odličnih cenah, ki presegajo dosežene cene na podobnih licitacijah v sosednjih državah. S tem na najboljši možni način spodbujajo razvoj tega dela gozdne proizvodnje in gozdno lesne verige v celoti«, je povedal. 

 

Izpostavil je, da je MKGP lani s pomočjo namenskih sredstev iz Gozdnega sklada začelo s promocijo gozdov in gozdarstva ter lesa in celotne gozdno-lesne verige. »Promocijsko informativne aktivnosti v  letošnjem letu so poleg že uveljavljenih kampanj 'Skrbno z gozdom' in 'Previdno v gozdu' namenjene predvsem obeleževanju dosežkov gozdarstva v samostojni Sloveniji, pri čemer izpostavljamo 25-letnico Javne gozdarske službe in Zavoda za gozdove Slovenije!« je posebej poudaril državni sekretar.

 

Današnja dražba vrednejših lesnih sortimentov je bila sicer že 13. po vrsti. Namenjena je bila prodaji najbolj kakovostnega lesa po bistveno višjih cenah, kot veljajo pri rednem odkupu lesa. Z organizacijo licitacije želijo partnerji pri organizaciji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, prispevati k promociji visoko kakovostnega lesa, njegove ustrezne rabe in k dvigu zavesti o pomenu lesa in slovenskih gozdov. 

 

Les, prodan na licitaciji, predstavlja najbolj kakovosten del celotnega poseka lesa v Sloveniji v letu 2018, ki je po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije znašal skupno 6,1 milijona m3 lesa, od tega 4,4 milijonov m3 iglavcev in 1,7milijonov m3 listavcev. Letni posek lesa v slovenskih gozdovih je tako bil v letu 2018 na ravni leta 2017, 2016 in  2015 ( približno 6 milijonov m3) in le nekoliko manjši kot v letu žledoloma 2014 (6,36 milijona m3).

 

Najvišjo ceno na današnji licitaciji je dosegel hlod gorskega javorja, in sicer 9.275 evrov na m3 oz.  15.389 evrov za cel hlod. Oba je kupil italijanski kupec. 
 

* * *