Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na konferenci Agrobiznis

Ljubljana, 13. februar 2019 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec je sodelovala na konferenci Agrobiznis, namenjeni spodbujanju podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe, kjer je predstavila poglede na skupno kmetijsko politiko po letu 2020.

Ministrica je zbranim udeležencem predstavila reformo skupne kmetijske politike, ki se po letu 2020 preusmerja od skladnosti s pravili k uspešnosti pri doseganju zastavljenih ciljev na ravni države. »Nova skupna kmetijska politika prinaša več subsidiarnosti, seveda ob hkratnem upoštevanju smernic EU, a bo upoštevala tudi posebnosti držav članic, kar je za Slovenijo pozitivno« je poudarila ministrica dr. Pivec. Predstavila je tudi ovojnice, ki jih je Evropska komisija pripravila za Slovenijo. Pogajanja o večletnem finančnem načrtu so v teku, dogovor pa se predvideva najkasneje do pomladi 2020. »Slovenija je v pogajanjih proaktivna, Evropsko komisijo smo pozvali k ohranitvi sredstev politike razvoja podeželja (PRP) na ravni sedanjega večletnega finančnega okvirja EU. Izredno sem vesela, je bila naša pobuda na sveta EU odlično sprejeta, saj se je pod skupno izjavo podpisalo 17 držav članic, še pet držav pa je izrazilo ustno podporo,« je svoj nedavni uspeh pojasnila ministrica dr. Pivec. Nadalje je ministrica predstavila cilje skupne kmetijske politike ter izpostavila zadovoljstvo nad novim poudarkom na okolju ter večji digitalizacij, ki gre v smeri pametnega kmetijstva. 


V okviru konference je potekal tudi nagradni natečaj, strokovna komisija v kateri je sodeloval predstavnik ministrstva Marjan Cukrov, pa je podelila nagrade v naslednjih kategorijah:
o    najboljši podjetnik v kmetijstvu;
o    najbolj inovativen izdelek/storitev v kmetijstvu;
o    najboljši domači izdelek.

 

*    *    *