Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija in Hrvaška na evropski ravni skupaj zaščitili oljčno olje "Istra"

Ljubljana, 27. 2. 2019 – Evropska komisija je z današnjo objavo Izvedbene uredbe Komisije v Uradnem listu Evropske unije zaščitila ekstra deviško oljčno olje "ISTRA (Zaščitena označba porekla-ZOP). Oljčno olje »Istra« (ZOP) je Evropska komisija zaščitila na podlagi vloge, ki so jo skupaj pripravili slovenski in hrvaški oljkarji.

Postopek zaščite tega oljčnega olja se je pričel že v letu 2016, ko je Evropska komisija v Uradnem listu EU objavila vlogo Hrvaške za registracijo proizvoda »Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje« (ZOP). Slovenija je na to vlogo ugovarjala, ker ima že od leta 2007 pri Evropski komisiji zaščiteno Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (ZOP) in bi lahko registracija hrvaškega proizvoda zavajala potrošnike glede pravega porekla proizvoda. Evropska komisija je slovenski ugovor priznala in obe državi pozvala k pogajanjem. V času pogajanj so se slovenski in hrvaški oljkarji dogovorili za pripravo skupne vloge za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja, proizvedenega v slovenski in hrvaški Istri. Na podlagi sklenjenega sporazuma med slovenskimi in hrvaškimi oljkarji je bila na Evropsko komisijo poslana vloga Slovenije in Hrvaške za skupno zaščito ekstra deviškega oljčnega olja z imenom »Istra« (ZOP).


Evropska komisija je 17. 9. 2018 v Uradnem listu Evropske unije ponovno objavila povzetek te vloge. Ker v treh mesecih na predlagano vlogo ni prejela pripomb je v Uradnem listu Evropske unije objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom »Istra« (ZOP) v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. 


Zaščita z ZOP – zaščiteno označbo porekla pomeni, da tako pridelava kot tudi predelava oljk potekata znotraj predpisanega geografskega območja Istre v Sloveniji in Hrvaški. 


Oljčno olje »Istra« (ZOP) je že 26. slovenski proizvod, zaščiten pri Evropski komisiji ter poleg Istrskega pršuta (ZOP) že drugi proizvod, zaščiten skupaj s Hrvaško.


Ostali slovenski proizvodi, zaščiteni pri Evropski komisiji, so še: Nanoški sir, Tolminc, Bovški sir, Mohant, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med, Kraški med, Piranska sol in Istrski pršut, zaščiteni kot zaščitena označba porekla (ZOP), Kraški pršut, Šebreljski želodec, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleška tünka, Kraški zašink, Kraška panceta, Ptujski lük,  Kranjska klobasa, Slovenski med, Prekmurska šunka, Štajerski hmelj in Jajca izpod Kamniških planin, zaščiteni kot zaščitena geografskega označba (ZGO) ter Prekmurska gibanica, Idrijski žlikrofi in Belokranjska pogača, zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).


Zaščitene proizvode najdete na spletnih straneh MKGP

 

Objava v Uradnem listu EU L 59

 

*    *     *