Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica Pivec na Štajerskem o kmetijstvu v povezavi s podjetništvom

Zgornja Kungota, 27. 2. 2019 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes mudila na Štajerskem v okviru projekta Flagship Products (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija). Ministrica je sodelovala na posvetu na temo podjetništva in kmetijstva v povezavi z izzivi v razvojnih potencialih Slovenskih Goric ter si na terenu ogledala primere dobrih praks.

Projekt Flagship Products (sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014-2020) vodi Zavod za inovativnost in podjetništvo iz Maribora. V projektu je poseben poudarek na medgeneracijskemu učenju oziroma vzajemnem medgeneracijskem ozaveščanju o pomenu lokalne oskrbe s hrano in surovinami. Gradi na pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije.


V okviru današnjega dogodka je bila organizirana delavnica o spoznavanju lokalnih produktov ter inovativnosti in podjetništva na podeželju, posvet z naslovom “Podjetništvo in kmetijstvo z izzivi v razvojnih potencialih Slovenskih Goric”. Ministrica dr. Pivec je na posvetu izpostavila izzive trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji, aktivnosti v smeri ozaveščanja lokalnega prebivalstva o pomenu lokalne hrane ter predstavila aktivnosti ministrstva pri razvoju in trženju lokalnih kmetijskih produktov z višjo dodano vrednostjo.


Sledil je terenski ogled primerov dobrih praks, kjer se je ministrica srečala s predstavniki občine Ratsch na avstrijski vinski cesti in spregovorila o pomenu čezmejnega povezovanja in sodelovanja pri oblikovanju integralnih turističnih produktov z visoko dodano vrednostjo.


Ministrica je obiskala tudi vinogradniški muzej Kebl, kjer se je seznanila s čezmejnim projektom Vinotour, nordijska hoja med vinogradi, v nadaljevanju je obiskala tudi ponudnika Vino Leber s Podigraca in Vino Gaube iz Špičnika.


Ministrica dr. Pivec se bo zvečer udeležila okrogle mize na temo prihodnosti vinogradniških kmetij, ki bo potekala v Ormožu, ki jo organizira KGZ Ptuj v sodelovanju z odborom izpostave KGZS Ormož.


*    *     *