Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenska in irska delegacija o krepitvi sodelovanja in posledicah brexita za kmetijski sektor

Ljubljana, 14. 3. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes srečala z irskim državnim sekretarjem za prehrano, kmetijstvo in pomorstvo Andrewom Doylom. S sogovornikom sta izmenjala stališča o prihodnosti Skupne kmetijske politike po letu 2020, razvoju podeželja ter posledicah izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije za kmetijski sektor.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je na začetku srečanja izpostavila odlične dvostranske odnose in dobro gospodarsko sodelovanje med državama. »Slovenija in Irska sta že leta 2000 podpisali memorandum o soglasju o sodelovanju na področju kmetijske politike in politike podeželja. Sama vidim še veliko novih priložnosti za sodelovanje, predvsem na področju inovacij, gozdarstva in lesne industrije, pa tudi na področju živilske industrije in izmenjave znanj.«


Državnemu sekretarju Doylu se je zahvalila za podporo Irske pri slovenski pobudi za razglasitev svetovnega dne čebel. Izrazila je upanje, da se bo uspešno sodelovanje na področju čebelarstva nadaljevalo tudi v okviru novoustanovljene Slovenske čebelarske akademije.


Državni sekretar Andrew Doyle je uvodoma poudaril, da bi Irsko brexit brez dogovora izmed vseh držav članic najbolj prizadel. »Združeno kraljestvo je naš največji gospodarski partner, zato bi imel neurejen izstop za naše gospodarstvo, predvsem za kmetijski sektor, agroživilska podjetja in lesno industrijo, težke posledice. Irska zelo ceni podporo Slovenije in ostalih držav članic EU pri pogajanjih, predvsem glede varovala o meji med Irsko in Severno Irsko. Za nas bo v prihodnjih dneh in tednih ključno najti rešitev za neoviran pretok blaga in oseb ter carinsko unijo.« 


V nadaljevanju sestanka je z državno sekretarko mag. Tanjo Strnišo izmenjal stališča o reformi skupne kmetijske politike EU. Poudarek je bil na elementih reforme, ki so ključni za posamezno državo, zagotovila pa sta si tudi medsebojno podporo v nadaljnjih pogajanjih.


*  *  *