Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Resolucija: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021« / Strateški okvir razvoja slovenskega kmetijstva, predelave hrane in podeželja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS daje v javno razpravo osnutek Resolucije: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021« / Strateški okvir razvoja slovenskega kmetijstva, predelave hrane in podeželja. 

 

Družbeni odnosi in pogledi na pridelavo hrane, kmetijstvo in podeželje se hitro spreminjajo. Sodoben potrošnik, državljan in javnost pričakujejo in zahtevajo, da bodo deležniki v verigi oskrbe s hrano, ob aktivni vlogi države: 

 

  • zagotavljali varno in kakovostno hrano; 
  • varovali naravne vire in se ustrezno odzivali na podnebne spremembe; 
  • ohranjali vitalno podeželje. 

To je tudi temeljni okvir za določitev nove strategije, razumevanje izzivov, določitev ciljev in izbiro mehanizmov za prihodnji razvoj kmetijstva in podeželja. Pri tem ne izhajamo samo iz potreb kmetijstva, ob zavedanju, da bo predvsem trden ekonomski položaj v panogi zagotavljal ohranjanje interesa za kmetovanje, ampak želimo oblikovati strateški okvir, ki bo temeljil na družbenih potrebah. Zato jih je potrebno razumeti in strateško vplesti v vrednote in prioritete prihodnje kmetijske in drugih javnih politik. 

 

Zainteresirana javnost lahko komentarje in mnenja na osnutek strateškega načrta posreduje elektronsko na naslov: gp.mkgp(at)gov.si in sicer najkasneje do 31. maja 2019.