Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec sprejela podpise peticije proti privezovanju psov

Ljubljana, 8. 4. 2019 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec je sprejela predstavnike Društva za dobrobit živali AniMa, ki so ji predali podpise peticije proti privezovanju psov. Ministrica je ob prejemu peticije, ki jo je podpisalo več kot 12.000 ljudi zahvalila za trud in aktivnost na tem področju. Ob tem je povedala, da ministrstvo že proučuje možnosti za ureditev tega področja. »Verige niso edini problem, soočamo se tudi neodgovornim ravnanjem lastnikov, zato je potrebno k rešitvi problema pristopiti celovito in proučiti vse možnosti.«

Ministrica je danes sprejela predstavnike Društva AniMA, ki so ministrici predali 12.000 podpisov iz Slovenije proti privezovanju psov. Ministrica je ob prejemu peticije poudarila, da je »omejevanje svobode gibanja in omejevanje socialnih stikov psom širša problematika, ki vključujejo tudi problematiko privezovanja psov. Na ministrstvu že proučujemo možne spremembe predpisov, ki bi na tem področju bistveno izboljšale dobrobit živali. Trenutno preverjamo pravno ureditev teh vprašanj v drugih državah.« Na MKGP se po besedah ministrice problematike zavedamo in do nje resno in odgovorno pristopamo. »Ta problematika se nam zdi širša, saj smatramo, da verige niso edini problem in da je tukaj tudi neodgovorno ravnanje lastnikov; ker je hišnih ljubljenčkov vedno več, je potrebno to celovito obravnavati.« Ministrica je ob tem še dejala, da potekajo aktivnosti za izvedbo širše kampanje ozaveščanja za odgovorno ravnanje s hišnimi ljubljenčki, odgovorno lastništvo.

 

Veljavna zakonodaja na področju zaščite živali že sedaj določa pogoje priveza in omejitve pri privezovanju, in sicer če je pes privezan, mora biti dolžina priveza enaka najmanj 3-kratni dolžini psa, vendar ne krajša od 3 metrov. Pes prav tako ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico - teža priveza ne sme presegati 1/12 teže psa.

 

Prostovoljci v Društvu AniMa se posvečajo skrbi za zanemarjene in zlorabljene hišne, rejne in divje živali po vsej Sloveniji. Pri delu pa sodelujejo s pristojnimi inšpektorati ter policijo. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozitivno sprejemamo pobude, ki gredo v smeri večje zaščite živali in smo pripravljeni na konstruktivne pogovore. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potekajo aktivnosti za izvedbo kampanje »ozaveščanja odgovornega lastništva živali« s katero bi radi dosegli višji nivo odgovornega lastništva živali. Projekt je v fazi pridobivanja ponudb in izbire primernega zunanjega izvajalca. V kampanji bo poudarjen pomen poznavanja potreb živali, ustrezno socialno okolje in pozitivni odnos človeka do živali.

 

 

*  *  *

Audio izjava ministrice dr. Aleksandre Pivec ...