Skoči na vsebino

NOVICA

V Državnem svetu o priložnostih svetovnega dne čebel

Ljubljana, 11. 4. 2019 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila uvodnega dogodka v okviru letošnjega 2. obeleževanja svetovnega dne čebel - posveta o priložnostih, ki jih za Slovenijo predstavlja svetovni dan čebel. Organizirala sta ga Državni svet RS in Čebelarska zveza Slovenije. Posvet je bil namenjen najširši izmenjavi stališč in predlogov o tem, kako spodbuditi zanimanje za slovensko znanje na področju čebelarstva, ga krepiti in deliti tudi izven meja ter doseči izmenjavo dobrih praks drugod po svetu.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je na posvetu uvodoma izpostavila prizadevanja Slovenije glede 20. maja, svetovnega dne čebel, s katerim želimo svetovni javnosti čim bolj približati pomen čebel ter ostalih opraševalcev za človeštvo, predvsem pri zagotavljanju prehranske varnosti, preprečevanju lakote v svetu ter ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti. »Z mednarodnim sodelovanjem lahko dosežemo boljše rezultate pri zaščiti čebel in razvoju čebelarstva in ne nazadnje - trajnostnemu razvoju oz. globalnemu varovanju okolja.« V nadaljevanju je ministrica omenila aktivnosti ministrstva ob letošnji 2. obeležitvi svetovnega dne čebel, med katerimi so konferenca Slovenske čebelarske akademije ob obeležitvi njene ustanovitve 17. aprila, tradicionalni praznik slovenskih čebelarjev na Koroškem 18. maja, osrednja obeležitev 2. SDČ pa bo mednarodni dogodek na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo – FAO v Rimu (20. maja) na temo opolnomočenja žensk v čebelarstvu.


Ena od pomembnejših aktivnosti ministrstva bo po besedah ministrice tudi priznanje »Zlata čebela«, ki bo namenjeno inovativnim projektom v svetu, v smislu varovanja čebel in ostalih opraševalcev. Ministrica je ob tem tudi spomnila, da je bil dva meseca pred svetovnim dnevom čebel muzeju v Mirni Peči uradno predan interaktivni paviljon Čebelji svet, ki je v času aktivnosti za pridobivanje podpore pred razglasitvijo svetovnega dne čebel gostoval v številnih državah po svetu. »Na ministrstvu smo tudi v zaključni fazi pri pripravi pomembnega dokumenta – Načrta aktivnosti Vlade RS za projekt »Svetovni dan čebel« do leta 2022. Dokument opredeljuje delovanje Vlade RS in deležnikov do leta 2022 po posameznih vsebinskih sklopih. Izhodišča in strokovne podlage za načrt je pripravila posebna medresorska delovna skupina, ki jo vodi MKGP. Dokument gre v teh dneh v javno razpravo, konec tega meseca pa predvidevamo sprejem na Vladi RS.«


Svetovni dan čebel ponuja še veliko možnosti in priložnosti, ki jih skupaj lahko izkoristimo. Ministrica dr. Pivec je prisotne povabila, da čim večji možni meri vsak dan s svojimi dejanji aktivno skrbimo za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev ter tako spoštujemo naše skupno okolje. Vsi pa se lahko pridružimo tudi akciji »Sem sprememba« Čebelarske zveze Slovenije ter slovenskih Ekošol, v okviru katere bodo učenci in učitelji Ekošol sejali medovite rastline na vrtovih Ekošol po vsej Sloveniji.

 

*    *     *