Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Teden od 13. do 19. maja

Ponedeljek, 13. 5. 2019

 

Otvoritev 11. razstave »Čar lesa 2019«

 

11.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila otvoritve 11. tradicionalne razstave »Čar lesa«. Organizatorji razstave vsako leto odmevno predstavljati pestro paleto možnosti uporabe lesa. S tem pomembno prispevajo k vse pogostejšem odločanju potrošnikov za izdelke in objekte, narejene iz lesa, tega obnovljivega ter okolju in človeku prijaznega materiala.
Ob razstavi »Čar lesa« bo potekala tudi spremljajoča razstava z naslovom »TripleWood«, ki je del istoimenskega evropskega projekta, namenjenega promociji dobrih praks lesene gradnje v Sloveniji in širše v Alpskem prostoru. Projekt je s sredstvi iz Gozdnega sklada podprlo Ministrstvo za kmtijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Lokacija: Cankarjev dom Ljubljana

 

110. obletnica KGZ Ribnica

 

13.30 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila slovesnosti ob 110. obletnici Kmetijsko gozdarske zadruge Ribnica. Ob tej priložnosti bo potekala slovesna otvoritev nove trgovine Kmetovalec.
Lokacija: Ob mahovniški cesti 3, Kočevje


Od ponedeljka, 13. 5. do sobote, 18. 5. 2019

 

Srečanje kmetijskih ministrov Kitajske in držav Srednje in Vzhodne Evrope

 

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se bo v imenu ministrice dr. Aleksandre Pivec v udeležil srečanja kmetijskih ministrov ter 14. foruma kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope.
Obisk na Kitajskem bo nadaljeval v Pekingu, kjer bo imel dvostranske pogovore na Kitajski državni administraciji za gozdove in travnate površine, na Kitajski akademiji za gozdarstvo in Kitajskem združenju za gozdno-lesne verige.
Državni sekretar bo tudi poseben gost na slovesnosti v okviru 2. obeleževanja svetovnega dneva čebel, ki jo organizira Kitajsko združenje za čebelarstvo, ki deluje v okviru kitajskega kmetijskega ministrstva.
Lokacija: Hangzhou in Peking, Kitajska

 

Torek, 14. 5. 2019

 

Zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo

 

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. Ministri bodo na tokratnem zasedanju nadaljevali razpravo glede reforme skupne kmetijske politike po 2020 in sicer o izvedbenem modelu.
Ministri bodo izmenjali poglede tudi o kmetijskih vidikih dolgoročne strategije EU za podnebne spremembe do leta 2050, t.i. vizija »Čist planet za vse, za uspešno, moderno, konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050«.
Komisija bo poročala tudi o trenutnem stanju vprašanj v zvezi z mednarodno trgovino s kmetijskimi proizvodi ter o izjavi o pametni in trajnostni digitalni prihodnosti za evropsko kmetijstvo in podeželje, ki je bila sprejeta na Digitalnem dnevu (9. 4. 2019).
Ob robu zasedanja je predvidena IZJAVA MINISTRICE (predvidoma ob 14:30)
Lokacija: Svet EU, Bruselj, Belgija

 

Od torka, 14. 5., do četrtka, 16. 5. 2019

 

Dnevi medgeneracijskega sožitja

 

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo potekali Dnevi medgeneracijskega sožitja. Prireditev je osrednji dogodek Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) ter postavlja v ospredje medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost.
MKGP bo na prireditvi sodeloval z razstavnim prostorom, na katerem bodo predstavljene možnosti, ki jih nudi preko Programa razvoja podeželja 2014-2020: ukrepi Ekološko kmetovanje, Sodelovanje in LEADER.
Lokacija: Gospodarsko razstavišče, dvorana A (kupola), razstavni prostor številka 30

 

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo v okviru Dnevov medgeneracijskega sodelovanja udeležila okrogle mize z naslovom »KMETIJA – dom, družina, delo«, ki jo pripravlja: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (sreda, 15. 5. 2019 ob 16.00).
Lokacija: Gospodarsko razstavišče v Ljubljani

 

Sreda, 15. 5. in četrtek, 16. 5. 2019

 

Obisk Severne Makedonije

 

Ministrica dr. Aleksandra Pivec bo na povabilo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Severne Makedonije Ljupcha Nikolovskega obiskala Severno Makedonijo. Ministra bosta govorila o nadaljnjem sodelovanju med državama. Ob robu obiska bo potekal tudi dogodek ob svetovnem dnevu čebel, medeni zajtrk, ki bo organiziran v sklopu projekta večetnične šole v Severni Makedoniji. Ministrica se ob robu obiska udeležila tudi otvoritve investicije slovenskega podjetja Puklavec Family Wines.
Lokacija: Severna Makedonija

 

Četrtek, 16. 5. 2019


Pogovor ob dokumentarnem filmu Kruh naš vsakdanji

 

19.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila ogleda dokumentarnega filma Kruh naš vsakdanji, kateremu bo sledil tudi pogovor z gosti; beseda bo tekla predvsem o ekološki pridelavi hrane, prehranski varnosti, itd.
Lokacija: Mestni kino Ptuj

 

Petek, 17. 5. 2019

 

Predstavitev ponatisa knjige Agraslomak

 

10.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila predstavitve ponatisa knjige Agraslomak. Gre za petjezično knjigo o slovenskih zamejskih kmetijskih organizacijah.
Lokacija: poročna dvorana palače MO Ptuj, Mestni trg 1

 

Otvoritev razstave Dobrote slovenskih kmetij

 

12.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila slavnostne otvoritve 30. državne razstave ocenjenih izdelkov v okviru prireditve »Dnevi Dobrot slovenskih kmetij Ptuj 2019«, ki bo potekala od 17. do 19. maja. Gre za edinstveno vseslovensko predstavitev kulinaričnih dobrot, ki jih izdelujejo pridne roke slovenskih kmetic in kmetov. Na letošnji prireditvi se bo posebej predstavilo Ljubljansko območje z Zasavjem s svojimi dobrotami in kulturno dediščino podeželja. Prireditev organizirajo KGZS Zavod Ptuj, MO Ptuj, KGZS v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori MKGP.
Lokacija: Minoritski samostan na Ptuju

 

37. tradicionalna prireditev Vinska vigred


20.30 Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila 37. Tradicionalne prireditve Vinska vigred v Beli krajini, ki bo potekala do nedelje, 19. maja. Prireditev z nastopi tujih kulturniških skupin prerašča v prireditev z mednarodno udeležbo, belokranjski vinogradniki na področju vinogradništva in vinarstva dosegajo vrhunske rezultate.
Lokacija: Trg svobode, Metlika

 

Sobota, 18. 5. 2019


Tradicionalni čebelarski praznik  in 2. obeležitev svetovnega dne čebel


11.00 Čebelarji iiz vse Slovenije se bodo zbrali na osrednji letni slovesnosti - 17. tradicionalnem čebelarskem prazniku, s katerim bodo obeležili 2. svetovni dan čebel. Prireditev z bogatim kulturnim programom, ki se je bo udeležila ministrica dr. Aleksandra Pivec, bo potekala pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organizirajo pa jo: Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije ter Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem (ZKŠTM)
Lokacije: grajski park (osrednja prireditev), športni park Ravne na Koroškem

 

2. Medeni dan

 

16.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila praznovanja 2. Medenega dne, ki je dan odprtih vrat Posestva Sončni raj, s katerim želijo ljudem približati naravo. Medeni dan ponuja številna predavanja za odrasle in otroke, delavnice izdelave naravne kozmetike, lutkovne predstave, vodene oglede, pa tudi spuste z zipline Čebelji let.
Lokacija: Posestvo Sončni raj, Vodole 2, Malečnik

 

Slovesnost ob počastitvi pekrskih dogodkov


18.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila slovesnosti v počastitev pekrskih dogodkov, spominskega dne MO Maribor.
Lokacija: pri Izobraževalnem centru Pekre, Bezjakova ul. 151, Limbuš

 

Nedelja, 19. 5. 2019


Obletnica ustanovitve prve Vinarske zadruge v Metliki

 

14.00 Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila slavnostne akademije ob 110. obletnici ustanovitve prve Vinarske zadruge v Metliki. Vinarska zadruga, ustanovljena leta 1909, je predhodnica sedanje Kmetijske zadruge Metlika.
Lokacija: metliški grad


* * *
Podrobnejše informacije glede dogodkov MKGP / dogovori za izjave predstavnikov MKGP za medije: Luka Kočevar gsm: +00386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp(at)gov.si