Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek na Kitajskem o trajnostnem upravljanju gozdov

Peking, 15. 5. 2019 – Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se v imenu ministrice dr. Aleksandre Pivec udeležuje srečanja kmetijskih ministrov ter 14. foruma kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope. Dr. Podgoršek je imel tudi dvostranske pogovore na Kitajski državni administraciji za gozdove in travnate površine, Kitajski akademiji za gozdarstvo, Kitajskem združenju za gozdno-lesne verige ter v Azijsko-pacifiški mreži za trajnostno upravljanje in obnovo gozdov.

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je v Pekingu na Kitajskem v okviru večdnevnega delovnega obiska Kitajske srečal z namestnikom ministra državne uprave za Gozdove in travinje Ljudske Republike Kitajske g. Peng Youdongom, s podpredsednikom Kitajske akademije za gozdove g. Chu Fuxiangom, s pod-predsednikom Kitajskega združenja za gozdno-lesno verigo g. Feng Jiapingom ter z g. Zhao Shucongom, predsednikom odbora direktorjev Azijsko-pacifiške mreže za trajnostno upravljanje in obnovo gozdov (Asia-Pacific Network for Sustainable Forest Management - AFP net). Državni sekretar je bil tudi poseben gost na slovesnosti v okviru druge obeležitve svetovnega dne čebel, ki jo organizira Kitajsko združenje za čebelarstvo, ki deluje v okviru kitajskega kmetijskega ministrstva.

 

Državni sekretar dr. Podgoršek in namestnik ministra Peng sta v razgovoru pohvalila napredek v okviru sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske na področju gozdarstva, ki ga vodi Slovenija, ter predvsem rezultate zadnjega zasedanja skupine za zvezo v Varšavi aprila letos. Sogovornika sta se zavzela za konkretne oblike sodelovanja med Kitajsko in Slovenijo na področju gozdarstva in gozdno-lesne verige, predvsem krepitve poslovnega sodelovanja in spodbujanja investicij v gozdno lesno verigo, izmenjavo izkušenj in znanja s področja trajnostnega in večnamenskega upravljanja gozdov ter izvedbo skupnih raziskovalnih projektov na področju gozdarstva. Namestnik kmetijskega ministra Peng je potrdil pripravljenost Kitajske, da naslednje leto organizira ministrsko srečanje držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske na področju gozdarstva ter znanstveni simpozij in poslovni forum zainteresiranih deležnikov. Sogovornika sta potrdila tudi okvirno temo za ministrsko konferenco leta 2020 na Kitajskem in sicer “Pomen gozdarstva in gozdno-lesne verige v bio-ekonomiji”.


V razgovorih s podpredsednikom Kitajske akademije za gozdove g. Chu Fuxiangom se je dr. Podgoršek zavzel za okrepitev sodelovanja na področju znanstvenega raziskovanja med slovenskimi in Kitajskimi znanstvenimi institucijami ter izpostavil pomen tesnejšega sodelovanja na področju izvedbe skupnih raziskovalnih projektov in izmenjavo gostujočih profesorjev ter študentov gozdarstva in lesarstva.


Podpredsednik Kitajskega združenja za gozdno-lesno verigo g. Feng Jiapingom je dr. Podgoršku predstavil ustroj združenja in področja na katerem deluje. G. Feng je še enkrat poudaril namero združenja, da s slovenskimi partnerji podpiše memorandum o sodelovanju, ki bo okrepil sodelovanje v okviru pobude sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske na področju gozdarstva. Sogovornika sta poleg sodelovanja na tradicionalnih področjih gozdno-lesne verige, govorila tudi o možnosti sodelovanja na področju turizma v gozdovih, izvoza nelesnih gozdnih produktov, hrane in sadja na Kitajsko, investicij v gozdno lesno-verigo držav srednje in vzhodne Evrope ter v pohištveni sektor, ter o bilateralnem sodelovanju v verigi.

 

Državni sekretar dr. Podgoršek in g. Zhao Shucongom, predsednik odbora direktorjev Azijsko-pacifiške mreže za trajnostno upravljanje in obnovo gozdov (Asia-Pacific Network for Sustainable Forest Management AFP net) sta govorila o možnih oblikah sodelovanja AFP-net ter o možnosti Slovensko Kitajske organizacije znanstveno raziskovalne mednarodne delavnice držav Azijsko evropskega partnerstva (ASEM) na področju obnove gozdov v azijsko pacifiški regiji. Dr. Podgoršek je sogovorniku predstavil izkušnje Slovenije na področju večnamenskega trajnostnega upravljanja gozdov ter vlogo, ki jo ima slovenski sistem trajnostnega upravljanja gozdov in vlogo Slovenije kot predsedujoče pobudi sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske na področju gozdarstva ter poslanstvo Gozdarskega inštituta Slovenije.

 

*  *  *