Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec na obisku Severne Makedonije

Skopje, 16. 5. 2019 - Ministrica dr. Aleksandra Pivec se na povabilo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Severne Makedonije Ljupcha Nikolovskega včeraj in danes mudi na obisku v Severni Makedoniji.

Ministrica dr. Pivec se je včeraj sestala z makedonskim kolegom Ljupčem Nikolovskim na bilateralnem sestanku, na katerem je izpostavila tradicionalno dobro sodelovanje med državama tako na področju blagovne menjave kot tudi vsebinsko. Z ministrom Nikolovskim sta se strinjala, da je sodelovanje dobro tudi na področju pomoči Slovenije pri pripravah Severne Makedonije na vstop v EU, dotaknila sta se tudi pomoči Severni Makedoniji pri pripravi zakonodajnih okvirjev za vključevaje v evropske integracije. Pri tem sta izpostavila področje fitofarmacevtskih sredstev, čebelarstva, mladih kmetov in razvoja podeželja – Leader platforme in vzpostavljanju nacionalne ruralne mreže. Ministra sta se včeraj zvečer zvečer udeležila tudi otvoritve investicije slovenskega podjetja Puklavec Family Wines.

 

Danes, na zaključni dan obiska v Severni Makedoniji, se je ministrica dr. Pivec udeležila medenega zajtrka v sklopu projekta osnovne šole v Ohridu ob prihajajočem 20. maju, svetovnem dnevu čebel.

 

Ministrica dr. Pivec je ob obisku Severne Makedonije poudarila pomembnost Severne Makedonije kot pomembne gospodarske partnerice Slovenije, saj medsebojna blagovna menjava stalno raste, lani je tako dosegla 307 milijonov evrov, kar je 18 milijonov evrov več kot leto prej. Ob tem podjetja z večinskim slovenskim kapitalom v tej državi zagotavljajo okoli 2500 delovnih mest.

 

Državi že dolga leta uspešno sodelujeta tudi na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Lani je bilo med Slovenijo in Severno Makedonijo s kmetijskimi proizvodi ustvarjenih skoraj 40 milijonov evrov prometa. Pri tem je izvoz Slovenije predstavljal dobrih 28 milijonov evrov, uvoz pa nekaj več kot 11 milijonov evrov.

 

*          *          *