Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

TEDEN od 3. do 9. junija - z dopolnitvami

Ponedeljek, 3. 6. in torek, 4. 6. 2019


Neformalno zasedanje Sveta EU ministrov za kmetijstvo in ribištvo


Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila neformalnega srečanja ministrov za kmetijstvo. Tokratna tema nzasedanja bo »Raziskave v kmetijstvu in biogospodarstvu – vzpostavitev sinergij«. Slovenija v zvezi s tem meni, da so raziskave in učinkovit prenos znanja ključnega pomena za nadaljnji razvoj kmetijstva v EU. Poleg tega je treba izkoristiti možnosti, ki jih kmetijstvu ponuja razvoj biogospodarstva. Poleg raziskovanja je izredno pomemben tudi prenos znanja, ki ga ustvarijo znanstveniki in raziskovalci, na kmete in druge proizvajalce v agroživilskem sektorju. S tega vidika je pomemben razvoj sistema znanja in inovacij v kmetijstvu (ang. Agricultural Knowledge and Innovation Systems – AKIS). Tema »Raziskave v kmetijstvu in biogospodarstvu – vzpostavitev sinergij« je ena izmed glavnih prioritet romunskega predsedstva in je že nekaj časa v ospredju razprav na ravni EU.
Informacije in gradivo za medije: https://www.romania2019.eu/2019/05/31/informal-meeting-of-the-agriculture-ministers/
Lokacija: Bukarešta, Romunija

 

Sreda, 5. 6. 2019
 

19. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij

 

9.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila tradicionalnega 19. Vrha kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga organizira GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Letošnja tema bo: Slovenija – zelena miza Evrope / Povečajmo poslovno sodelovanje kmetijskih in živilskih podjetij s Horeca sektorjem. Posvečen bo torej spoznavanju gostinstva in turizma, ki lahko postaneta pomemben kupec slovenskih pridelkov in živil. Redna in zadostna oskrba hotelov, restavracij in gostiln s kakovostnimi domačimi pridelki in živili je ključnega pomena za oba sektorja.
Lokacija: Hotel Rikli Balance, Bled

 

Četrtek, 6. 6. 2019

 

Mednarodna konferenca o izzivih EU in prihodnosti podeželja po letu 2020

 

10.00 Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila mednarodne konference z naslovom »Izzivi EU in prihodnost podeželja po letu 2020«, ki jo organizira Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica. Konferenca je namenjena razpravi o temah evropske politike, ki vplivajo na prebivalce podeželja, razvoj podeželja, evroskepticizem, solidarnost v Evropi nasploh in na podeželju.
Lokacija: Grad Slovenska Bistrica

 

Obisk delegacije iz Univerze v Novi Gorici

 

13.00  Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo sestala z delegacijo predstavnikov Univerze v Novi Gorici. Tema pogovora bo splošna predstavitev dela predstavnikov v delegaciji ter nadaljnji razvoj na področju raziskav, znanja ter izobraževanja.
ZAPRTO ZA JAVNOST
Lokacija: MKGP, Dunajska 22, Ljubljana   

  

VII. konferenca Združenja hotelirjev Slovenije - SPREMEMBA URE!


17.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila VII. konference Združenja hotelirjev Slovenije. Dvodnevni dogodek (še 7. 6.), ki se sicer prične ob 9.00 uri, že tradicionalno združuje mednarodno priznane strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami s področja hotelirstva, ki so nosilci kakovosti v naši panogi, z namenom oblikovanja skupne politike poslovanja, dviga kakovosti storitve in razpoznavnosti turistične ponudbe Slovenije kot enovite destinacije.
Lokacija: Rimske terme


Petek, 7. 6. 2019 – SVETOVNI DAN VARNE HRANE


Prvič obeležujemo Svetovni dan varne hrane

 

Združeni narodi so 7. junij razglasili za svetovni dan varne hrane, ki ga bomo letos obeležili prvič. Dan, ki bi ga moralo človeštvo posvetiti zavedanju, kaj pomeni varna hrana in kašna vrednota je to za človeštvo. To zavedanje moramo deliti tako stroka kot tudi vse javnosti, ki delujejo v naši družbi. Ta dan je pomemben za slovensko živilsko in prehransko oskrbovalno verigo. Enako ali pa še bolj pomemben je za slehernega potrošnika, ki dnevno lahko brezskrbno uživa živila, ki so na voljo na trgu. Pa je res tako? Kaj vse bi še morali postoriti, da bi temu bilo tako?

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila tematske konference ob prvem svetovnem dnevu varne hrane (ob 9.h). na kateri bodo udeleženci razpravljali o zgoraj navedenih temah.
Za udeležbo na konferenci je potrebna prijava na. http://www.ds-rs.si/?q=node/4651

TEMATSKO PUBLIKACIJO iz posveta najdete tukaj
Lokacija: dvorana DS RS, Šubičeva 4, Ljubljana

 

15. seja Odbora za spremljanje PRP


9.00 Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila 15. seje Odbora za spremljanje Programa razvoja podeželja. Na seji bodo med drugim obravnavali informacijo o izvajanju PRP v letu 2019, beseda pa bo tekla tudi o 7. spremembi PRPja 2014-2020 ter o merilih za izbor nekaterih operacij. 
Lokacija: kmetija Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, Trebnje

 

Vzpostavitev kompetenčnega centra za namakanje in semenarstvo - UDELEŽBA MINISTRICE JE ODPOVEDANA!

 

15.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo na povabilo KGZS Zavoda Ptuj udeležila sestanka na temo imenovanja deklovne skupine za kompetenčni center za namakanje in semenarstvo.
Lokacija: Selekcijsko poskusni center Semenarne, Ob Dravi 5a, Ptuj

 

Sobota, 8. 6. 2019


2. tradicionalni zeliščarski festival

 

11.00 Ministrica dr. Aleksandra Pivec se bo udeležila 2. tradicionalnega zeliščarskega festivala v srcu Slovenije, v okviru katerega bo sodelovala tudi na okrogli mizi o podjetnosti v zeliščarstvu.
Lokacija: Kimovčev pod v Slivni, vasi v geometričnem središču Slovenije (GEOSS)

 

Vinisov dan ter podelitev priznanj iz državnega meddruštvenega ocenjevanja vin – NOVO
 

16.00 Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se bo udeležila 2. VINIS-ovega dne, ki je namenjen srečevanju in druženju slovenskih vinogradnikov. Na dogodku bodo razglasili rezultate letošnjega 3. meddruštvenega ocenjevanja vin iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije. Prireditev bo potekala sočasno s praznovanjem 47. praznika refoška.
Lokacija: prireditveni prostor v Marezigah
 

 * * *


Podrobnejše informacije glede dogodkov MKGP / dogovori za izjave predstavnikov MKGP za medije: Luka Kočevar gsm: +00386 41 / 495 163; e-naslov: pr.mkgp(at)gov.si