Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Dr. Pivec: »Pomemben je hiter odziv lastnikov gozdov za zajezitev širjenja podlubnikov«

Gorenjska, 12. 6. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je danes ogledala razmere v gozdovih in se seznanila z ukrepi na Gorenjskem po namnožitvi podlubnikov po ujmah v preteklih letih. Po ogledu je poudarila nujnost hitrega odzivanja lastnikov gozdov, da pravočasno odkrijejo okužena drevesa in obvestijo revirnega gozdarja za pravočasno ukrepanje.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je skupaj s strokovnimi službami MKGP ter Zavodom za gozdove Slovenije danes seznanila s stanjem gozdov in potekom sanacije zaradi podlubnikov v gozdovih.

 

V zadnjih štirih letih se je Slovenija soočila s tremi največjimi posledicami naravnih ujm v zgodovini gozdarstva. V februarju leta 2014 je več kot polovico slovenskih gozdov prizadel katastrofalen žled, ki je s preko 9 milijonov m3 poškodovanega drevja največja zabeležena naravna ujma v slovenskih gozdovih nasploh. Zaradi velikih količin po žledu poškodovanih in zaradi tega oslabelih dreves iglavcev in zaradi ugodnega vremena za razvoj škodljivcev so se v letih 2015, 2016 in 2017 močno razmnožili podlubniki, ki so poškodovali dodatnih 6,5 milijona m3 iglavcev, večinoma smreke. Takšne namnožitve podlubnikov v slovenskem gozdarstvu ne pomnimo.

 

*          *          *

Več o današnjem obisku v novici STA:

 

Pivčeva pozvala k hitrejši sanaciji po napadu podlubnikov Radovljica, 12. junija - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je danes ponovno ogledala stanje gozdov na zgornjem Gorenjskem zaradi obsežnega napada podlubnikov. Lastnike gozdov je pozvala k pravočasnem ukrepanju in sanaciji, hkrati pa je obljubila sistemske spremembe za zmanjšanje birokratskih ovir in skrajšanje postopkov.

 

Kot je po pogovoru z gozdarji in ogledu stanja na Jelovici povedala ministrica, želi z današnjim obiskom in vsemi aktivnostmi v prihodnje predvsem opozarjati lastnike zasebnih gozdov, ki jih je na tem območju kar 90 odstotkov, naj bodo zelo pozorni na to, ali se je podlubnik že naselili v njihove gozdove, ter naj pravilno in pravočasno ukrepajo, da bodo škodo čim bolj zamejili.

Vodja blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Andrej Avsenek je pojasnil, da so razmere v jelovških zasebnih gozdovih problematične zlasti zato, ker gre za manjše razdrobljene posesti, katerih lastniki so zelo različni in tudi neodzivni. To pomeni, da se na odločbe zavoda niso pravočasno odzvali in sanirali svojih gozdov, zato je lubadar uhajal naprej v zdrave gozdove.

 

Z ministrico so se danes pogovarjali tudi o tem, kako na državnem nivoju spremeniti sistem, da bodo tako gozdarji kot lastniki pri sanaciji lahko učinkovitejši. "Za to je potrebna sistemska sprememba zakona, predvsem da se najde pot, kako brez birokratskih postopkov doseči lastnika in ga zadolžiti za sanacijo. Hkrati je treba najti tudi mehanizme, da bomo gozdarji sami lahko izvedli sanacijo s svojo operativo in delovno silo," je povedal Avsenek.

 

Ministrica je po pogovoru o okoliščinah, ki zavlačujejo in otežujejo sanacijo, zagotovila, da se bodo lotili spreminjanja oziroma prenove zakona o gozdovih. "Pri tem bomo v največji možni meri upoštevali te predloge, saj ugotavljamo, da zaradi predpisov postopki resnično trajajo dlje in so bolj komplicirani, kar otežuje sanacijo oziroma jo podaljša," je dejala.

 

Kar se tiče urejanja gozdnih vlak in cest, ki so bile v zadnjih letih zaradi velike obremenitve ob odstranjevanju lubadark močno poškodovane, je ministrica povedala, da je od 31. maja na ministrstvu v okviru programa razvoja podeželja odprt razpis, na katerega se lahko lastniki gozdov prijavljajo za sredstva za prenovo in vzpostavitve gozdnih vlak ter cest.

 

Pojasnila je, da se z naslova povišanja katastrskega dohodka v proračun zliva več denarja, več pa ga prispeva tudi ministrstvo, tako so letos uspeli zvišati sredstva občinam za sanacijo cest. Teh sredstev sicer še vedno ni toliko, kot bi si želeli, vendar, kot je poudarila ministrica, gre za znatno zvišanje, ki bo prispevalo k lažji prenovi cest.

 

Dotrajanost cest je ministrica lahko opazila tudi ob današnjem obisku Taleža, kjer si je ogledala aktualno stanje glede podlubnikov. Avsenek je pojasnil, da je bilo maja sicer relativno mokro, vlažno in mrzlo, zdajšnje tople razmere pa so povzročile množično rojenje lubadarja, zato že prihaja do velikega napada.

 

"V naslednjih tednih bomo videli, ali obrambni mehanizem pri smrekah, ki je povezan z oskrbo z vodo, še deluje. Takrat bomo lažje napovedali, kakšno stanje bo letos," je povedal Avsenek in dodal, da je bilo lani podobno in je spomladi kazalo zelo dobro, v vročem poletju pa se je lubadar razvil in razbohotil preko vseh meja.

 

Letos Avsenek računa, da bo vendarle nekaj bolje, ker je na najbolj kritičnih območjih smreka praktično že izginila. "Zdaj so tereni in razmere drugačne in upamo, da lubadar ne bo šel višje. Če bo poletje vroče, dolgo in sušno, pa se lahko lubadar naseli tudi v višje ležeče gozdove, kjer bi bilo lahko zelo hudo," je opozoril.