Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica dr. Pivec na obisku v Spodnjem Podravju

Ptuj, 28. 6. 2019 - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je bila danes na obisku v Spodnjem Podravju. Na sedežu KGZS Zavoda Ptuj se je srečala z delavci zavoda, člani območne enote Ptuj in direktorji tamkajšnjih zadrug, nato pa si je ogledala namakalne sisteme v občini Gorišnica ter obiskala nekatera podjetja in kmetije v Spodnjem Podravju.

Na srečanju s predstavniki KGZS Zavod Ptuj in direktorji zadrug so ministrica in strokovne službe ministrstva predstavili delo ministrstva  s poudarkom na resoluciji Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021. Ministrica dr. Pivec je poudarila, da je kmetijstvo gospodarska panoga, med trenutnimi izzivi pa so predvsem povezovanje, skupne naložbe, obvladovanje tveganj, ki jih povzročajo podnebne spremembe, in poenostavitev poslovanja z zmanjševanjem birokratskih ovir. »Sčasoma si želimo povečati dohodkovni položaj kmetij ob postopnem zmanjšanju odvisnosti od subvencij ter povečati samooskrbo v Sloveniji. Pri zasledovanju teh ciljev bo pomembno združevanje in vključevanje različnih resorjev, s sinergijo in konstruktivnim dialogom vseh deležnikov.« 


Ministrica je izpostavila tudi pomen kmetijsko gozdarskih zavodov in zadrug, ki so ključni za uspešno izvajanje kmetijske politike. »V Sloveniji imamo nekaj zglednih in uspešnih zavodov in zadrug, so pa tudi primeri, ko bi bilo delo lahko učinkovitejše.« 


Popoldne je ministrica obiskala prašičerejsko kmetijo Matjašič v Levancih, ki je primer dobre prakse kmetovanja, v Vintarovcih pa si je ogledala piščančjo farmo in govedorejsko kmetijo dveh mladih prevzemnikov kmetij, ki sta prejela sredstva za zagon dejavnosti za mlade kmete iz Programa razvoja podeželja 2014-2020. 


V okviru obiska Spodnjega Podravja je ministrica obiskala še podjetji Semenarna Ljubljana in Mlin Korošec, v občini Goriščnica pa si je ogledala namakalne sisteme in novo črpališče ter se z županom in kmeti pogovarjala o njihovih dobrih izkušnjah z namakanjem in razvojnih načrtih za širitev in nadgradnjo sistema.
 


*    *    *