Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Bogovič obiskal Pomurje

Pomurje, 29. 6. 2012 - Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je obiskal nekatere ekološke kmetije ter objekte za visokotehnološko pridelavo v Prekmurju in Prlekiji. Dopoldan se je udeležil uradnega odprtja pridelave »LUŠTnega« paradižnika v steklenjakih v Renkovcih, potem pa je nagovoril udeležence na predstavitvi blagovne znamke »Ekoprlekija«. Obiskal je ekološki kmetiji Marka in Vanje Slaviča ter Marjana Berdena, proti večeru pa si je ogledal še primera izkoriščanja zelenih naravnih energij v Ocean orhids d. o. o. in Bioplinarno Organica v kmetijsko poslovni coni Občine Dobrovnik.

Dejanu Šumaku in Martinu Žigi se je ideja, da bi začela z visokotehnološko pridelavo paradižnika v steklenjakih, porodila ob koncu leta 2006, ko sta zaključevala študentsko aktivnost. Za uresničitev te ideje sta potrebovala pet let. V tem času sta se ogromno naučila, videla prakse v tujini, navezala kontakte, izoblikovala pa se je tudi ekipa družbenikov, ki je zadevo realizirala. V letošnjem letu bodo, na 40 tisoč kvadratnih metrih, pridelali že dva tisoč ton paradižnika. Projekt je vreden šest milijonov evrov. 40 odstotkov vrednosti projekta bodo dobili povrnjenih na osnovi evropskega razpisa za razvoj podeželja, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Minister Bogovič je na otvoritvi povedal, da je ministrstvo že nakazalo prvi obrok teh sredstev ter čestital vsem, ki so s to investicijo uspeli Sloveniji zagotoviti kakovosten, doma pridelan paradižnik. »Poskrbeti moramo, da se bo samooskrba dvignila«, je dejal minister in dodal: »Imamo vse možnosti za razvoj uspešne panoge kmetijstva, tako v smeri celoletne, visoko tehnološke pridelave zelenjave, kot povečevanja površin in podaljševanja sezone pridelave pri zelenjadnicah, kjer celoletna pridelava s stališča tehnologij pridelave in ekonomičnosti pridelave ni mogoča


V nagovoru na predstavitvi ekološke blagovne znamke »Ekoprlekija« - LAS Prlekija, je minister Bogovič še posebej izpostavil pomen ekološkega kmetijstva za Slovenijo. Danes lokalna oskrba z živili in čim višja stopnja samooskrbe z varno in kakovostno hrano vse bolj pridobiva na pomenu. Ravno ta majhna pridelava predstavlja velik potencial za razvoj te panoge v prihodnosti, saj slovenski potrošnik vse bolj išče in kupuje prav slovenske ekološke pridelke in živila, katerim lahko upravičeno najbolj zaupa tako glede kakovosti kot z vidika varne hrane.

Na hitrejši razvoj lahko skupaj vpliva država z ustva

rjanjem ugodnega okolja za razvoj, potrošniki z zaupanjem in povpraševanjem po lokalnih/slovenskih pridelkih, kar je lahko velika motivacija za pridelovalce, da spoznajo priložnosti na trgu in tako izkoristijo potenciale in nenazadnje tudi sami pridelovalci, da z združevanjem in organiziranim nastopom na trgu z bogato ponudbo zadostijo povpraševanju in tako (tudi v trgovinah) ponudijo konkurenčen produkt.

Eden prvih takšnih projektov, ki je začel neposredno povezovati pridelovalce in porabnike ter tako širiti neposredno, lokalno preskrbo z zdravo hrano brez kemičnih pripomočkov, je bila pobuda mariborskega društva Echo, ki je pred tremi leti k partnerskemu ekološkemu kmetovanju povabilo tudi pomurske pridelovalce. Leta 2009 je bilo ustanovljeno Društvo za promocijo prleških ekoloških kmetij. Član društva, Marko Slavič je povedal, da so začutili željo po skupnem nastopanju. Podprlo jih je 11 prleških občin. Ob tem so se zavedali, da potrebujejo skupen znak, pod katerim bodo ljudje lažje in hitreje prepoznali ekološko pridelano hrano iz Prlekije. Na razpis za pridobitev sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja so prijavili projekt »Skupna ekološka blagovna znamka LAS Prlekija«. Tako je nastala krovna blagovna znamka »Ekoprlekija«, ki označuje območje izvora pridelkov, izdelkov, storitev, kulinarike, kulturne dediščine iz 11 občin in KGZ – Zavod Murska Sobota.


Pri skupnem nastopanju člani društva izobražujejo tako potrošnike kot kmete, pa tudi šole, bolnišnice in podobne institucije, za katere menijo, da bi jim morala biti ekološko pridelana hrana še kako zanimiva. Predvsem si želijo, da bi otroci jedli domačo, ekološko pridelano hrano, je povedal Marko Slavič.


Skoraj trideset članov Društva za promocijo prleških ekoloških kmetij se ukvarja z vsemi področji ekološke pridelave zelenjave, sadja, poljščin in reje živali. Ljutomerska županja Olga Karba jih je pohvalila, češ da so Prlečke in Prleki pridni, delovni ljudje, projekt vzpostavitve blagovne znamke pa opisala kot dragoceno priložnost za kmetijstvo. To smo, kar jemo, je dejala in če jemo prleško hrano smo odlični.


Minister pa je dejal, da želimo na področju kmetijstva narediti korak naprej in da imamo veliko priložnosti, ki jih še nismo izkoristili. Poudaril je pomen povezovanja in medsebojnega sodelovanja. Društvu je čestital za njihovo delo, prizadevanja in uspehe ter zaželel, da bi se take iniciative razširile po vsej Sloveniji. »To so koraki v pravo smer, ki jih moramo nadaljevati«, je še dejal.

 

*    *    *

 

Izjava ministra glede povezovanja eko kmetij, ob obisku v Pomurju (prispevek TV Slovenije)...