Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Kraški zašink že trinajsti slovenski proizvod zaščiten v EU

Ljubljana, 25. 7. 2012 – Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega zašinka (zaščitena geografska označba), ki je trinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski Komisiji.

Kraški zašink je tradicionalni suhomesnati izdelek kraške pokrajine. Ugodna mikroklima Krasa omogoča sušenje celih kosov vratovine. Tako ima Kraški zašink značilno valjasto obliko, naravni ovitek obdaja elastična mrežica. Surovina za proizvodnjo Kraškega zašinka je kakovostna vratovina prašičev mesnatih pasem. Za proizvodnjo je značilen suh postopek soljenja. Med sušenjem in zorenjem se razvije polna aroma mišičnine in slanine. Značilen je rahlo slan okus zašinka. Mišičnina zašinka je na prerezu rdeče rožnate barve, rob rezine je rahlo temnejše barve. Slanina je bele barve. Tekstura mišičnine in slanine je rahlo čvrsta, gladka in se v ustih hitro razgradi. Zorjen Kraški zašink se je na trgu uveljavil kot kraška specialiteta s priznano gastronomsko vrednostjo.


Poleg Kraškega zašinka ima Slovenija pri Evropski komisiji registrirane še: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla - ZOP), Nanoški sir (ZOP), Kočevski gozdni med (ZOP), Tolminc (ZOP), Prleška tünka (zaščitena geografska označba - ZGO), Zgornjesavinjski želodec (ZGO), Šebreljski želodec (ZGO), Ptujski lük (ZGO), Kraški pršut (ZGO), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost - ZTP), Idrijski žlikrofi (ZTP), Prekmurska gibanica (ZTP).

 

*    *    *

 

Objava v uradnem listu...
 

Več informacij o zaščitah...