Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Tretja regijska konferenca uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih

Ljubljana, 28. 3. 2013 - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je skupaj z Regionalno razvojno agencijo Notranjsko – kraške regije, Občino Postojna in Društvom za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, v kulturnem domu Postojna organiziralo regijsko konferenco »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«.

Organizaciji konference je botrovala negotovost pri globalnem zagotavljanju hrane in tudi zaradi negativnih okoljskih učinkov transporta živil. Lokalna oskrba z varno in kakovostno hrano je vse pomembnejša.


V želji, da javni zavodi svoje varovance oskrbijo z najboljšo lokalno pridelano hrano, so bile na konferenci predstavljene smernice za naročanje hrane v javnih zavodih, zmožnosti lokalnih ponudnikov dobave hrane in živil ter primeri dobrih praks z območij, kjer lokalna oskrba že poteka.


Uvodoma so udeležence pozdravili župan občine Postojna, g. Jernej Verbič, direktorica direktorata za kmetijstvo, dr. Martina Bavec in direktor RRA Notranjsko-kraške regije mag. Boštjan Požar.


Dr. Martina Bavec je predstavila pomen lokalno in ekološko pridelane hrane ter načelo kratkih verig pri naročanju živil v javnih zavodih. Alenka Kavčič iz MKO je podrobno predstavila spremembe Zakona o javnem naročanju, ki se nanaša na uveljavitev načela kratkih verig. Gospa Irena Simčič iz Zavoda RS za šolstvo je iz različnih vidikov predstavila sistem organizirane prehrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije - Zbornice živilskih podjetij, Jana Ramuš je predstavila javna naročila skozi perspektivo živilske industrije. Praktično pa je javno naročanje v Žitu predstavila mag. Suzana Šimenc. Predstavitev potencialnih ponudnikov živil v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pa je predstavila gospa Gabrijela Salobir. Predstavnica KGZ Postojna Majda Godina je predstavila potenciale lokalnega okolja, primere dobrih praks povezovanja in sodelovanja v Agrarii Koper pa Patricija Pirnat, prav tako je svoje poglede predstavila direktorica GIZ EkoKrepko. Kot primer dobre prakse je direktorica zadruge Jarina, Špela Bratun predstavila povezovanje v srcu Slovenije, na koncu pa nam je organizatorica prehrane v Viških vrtcih predstavila svoje dobre prakse dela z lokalnimi ponudniki.


Predstavitvam je sledila razprava, kjer so udeleženci podali zanimive predloge in razmišljanja, kako izboljšati oskrbo javnih zavodov z lokalno pridelano hrano.

 

*    *    *