Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

2. posvet o javnem naročanju hrane

Ljubljana, 27. maj 2016 – Danes je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 2. Posvet o javnem naročanju hrane, ki se ga je udeležila generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na MKGP Tadeja Kvas Majer.

Vodje prehrane v javnih zavodih, predstavnike občin, kmetijske zadruge, kmetje, distributerji hrane in predstavniki ministrstev so na posvetu izpostavili spremembe novega zakona o javnem naročanju, kako je v praksi zaživelo razlikovanje med najnižjo ceno in ekonomsko najugodnejšo ponudbo, kako po novem pripraviti javno naročilo, kako pridobiti ponudnika lokalne hrane in s kakšno ponudbo prodreti v javne zavode.

 

Generalna direktorica Tadeja Kvas Majer je na posvetu izpostavila pomen lokalne hrane, v Sloveniji imamo namreč enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi, kmetovanje pri nas je zaradi lastnosti slovenskega ekosistema bolj trajnostno, hrana iz naše bližine pa je tudi je bolj okusna in hranljiva, ker je zaužita v času dozorelosti. 

 

Poudarila je prizadevanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da bi se količine pri nas pridelane in predelane kakovostne in varne hrane za nacionalno samooskrbo nenehno povečevale, še naprej pa bomo krepili zaupanje slovenskega potrošnika v lokalno hrano. Navezanost domačega potrošnika na lokalno hrano namreč posledično stabilizira lokalno pridelavo, kar pomeni tudi povečanje pridelave in predelave hrane. Večji pomen domače slovenske hrane in živil želimo uveljaviti na vseh področjih: na tržnicah in trgovskih policah, v gostinstvu in turizmu, večji delež pa naj bi zavzemala pri javnem naročanju hrane in živil v javnih zavodih. Ker je problematika je izrazito kompleksna in zahteva veliko angažiranost javnih naročnikov in tudi ponudnikov ter partnerski odnos med številnimi deležniki.

 

Generalna direktorica Tadeja Kvas Majer je nadalje povedala, da so postopki javnega naročanja zahtevni in zapleteni, ker je lokalne hrane premalo, le-ta je  velikokrat dražja od uvožene, pojavljajo pa se tudi logistični problemi. Nanizala je tudi možne odgovore in rešitve: izhodišče za večji delež lokalne hrane v javnem naročilu so lastne analize potreb, predhodnih naročil ter raziskave trga, jedilniki naj temeljijo v čim večji možni na sezonsko dostopnih živilih, potrebno pa je tudi prilagajanje postopkov v kuhinjah in zagotavljanje minimalnih priročnih skladiščnih prostorov.

 

*     *     *