Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Podelili priznanja najbolj inovativnim živilom leta 2018

Minister Židan: »Z inovativnimi živili vzpodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za zdravje in dobro počutje potrošnikov.«

 

Ljubljana, 31. 1. 2018 – Minister mag. Dejan Židan se je danes udeležil predstavitve rezultatov izbora najbolj inovativnih živil 2018, ki ga že četrto leto organizira Inštitut za nutricionistiko. Osnovni namen tega nekomercialnega projekta je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in druge prednosti za potrošnike.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je na dogodku izpostavil, da je uveljavitev izboljšanih živil v praksi zahteven proces, ki terja veliko znanja, inovativnosti ter poguma. Vse našteto pa omogoča, da ideje tudi resnično zaživijo. MKGP se zaveda pomena kakovosti zdrave in doma pridelane hrane, zato predvsem podpiramo tiste ideje in proizvode, ki spodbujajo lokalne proizvode in živila v povezavi z zdravim življenjskim slogom. Z inovativnimi živili vzpodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za zdravje in dobro počutje potrošnikov.

 

Projekt izbora inovativnih živil poteka v okviru programov varovanja in krepitve zdravja, želi pa vzpodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer proizvajalci prispevajo k pestrejšemu izboru kakovostnih živil na slovenskem tržišču. K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel v drugi polovici lanskega leta, so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali po en predlog. Na izbor za najbolj inovativna živila, ki poteka v okviru programa varovanja in krepitve zdravja, sofinanciranega s strani ministrstva za zdravje, so letos prejeli 47 prijav. 

 

Nagrado za najbolj inovativna živila leta so prejeli: Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, Mlekarna Krepko za Bio jogurt z aronijo, Presad za Bio zelenjavni sok iz rdeče pese, Pivovarna Laško Union za linijo izdelkov Zala z okusi, brez sladkorja in podjetje Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo. Posebna nagrada za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je bila podeljena Mlekarni Planika Kobarid.  

 

Več o nagrajencih in dogodku preberite v sporočilu za javnost Inštituta za nutricionistiko.

 

*   *   *