Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Strniša na festivalu velikonočne potice

Otočec, 29. 3. 2018 – Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je na gradu Otočec udeležila festivala velikonočne potice v organizaciji Term Krka in pod častnim pokroviteljstvom ministra mag. Dejana Židana.

Na festivalu se je predstavljalo in ocenjevalo več kot 60 vzorcev potic z vseh koncev Slovenije, strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja pa je na koncu razglasila najboljše. Izkupiček prodaje vseh potic je bil predan Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto, ki bo denar namenilo socialno šibkejšim družinam.


Državna sekretarka je v svojem nagovoru izrazila zadovoljstvo, da se vseslovenskima razstavama in ocenjevanjema potic v Šentjerneju in Žužemberku v organizaciji Zveze kmetic Slovenije in tamkajšnjih društev podeželskih žena in deklet pridružuje zdaj že tradicionalni festival na gradu Otočec. Potica ima namreč posebno mesto v slovenski kulinariki, saj je kot slovenska posebnost in znamenitost skorajda nacionalni simbol. Že stoletja krasi praznične mize Slovencev, državna sekretarka pa je dodala, da si brez potice skoraj ne predstavlja pravega praznika, zlasti ob božiču in veliki noči, prav tako tudi ne na družinskih slavjih.


Povedala je, da ima slovenska hrana svojo identiteto, ki je značilna za vsako njen del, kar se izraža tudi v kar 25 na ravni Evropske unije zaščitenih proizvodov. V kulinarični tradiciji našega naroda bi težko našli jed, ki bolje simbolizira praznični jedilnik Slovencev, kot je to potica. Bogata tako po obliki kot po sestavinah predstavlja skorajda temelj umetnij, ki jih znajo speči slovenske gospodinje. Zato je zelo primerno, da se ime »slovenska potica« kot zajamčena tradicionalna posebnost zaščiti tudi na evropski ravni.


Zato je izrazila veliko zadovoljstvo, da se letos udeležujemo tega dogodka, ko nam je uspela razglasitev Zaščitene tradicionalne posebnosti slovenske potice. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Obrtna zbornica Slovenije so namreč v sredini prejšnjega leta uskladili specifikacijo in jo poslali k nam na ministrstvo, kjer smo jo konec leta tudi odobrili, konec tega tedna pa bo posredovana Evropski komisiji, da skozi ustrezen postopek pridobi tudi zaščito na ravni Evropske unije. 


Slovenska potica je tako pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ta je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu.

 

 

*   *   *