Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija in Hrvaška za skupno zaščito »istrskega medu/istarskog meda«

Ljubljana, 25. april 2018 – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejelo vlogo za zaščito Istrskega medu/Istarskog meda z zaščiteno označbo porekla. Skupno specifikacijo za zaščito so pripravili Obalno čebelarsko društvo Koper in hrvaški čebelarji iz Istre.

Morebitne pripombe na objavljeno specifikacijo lahko fizične ali pravne osebe s pravnim interesom oddajo na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po pošti na naslov Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, najkasneje do četrtka, 24. maja 2018.


V postopku zaščite kmetijskih pridelkov in živil ministrstvo objavi specifikacijo za zaščito določenega kmetijskega pridelka ali živila in določi rok, v katerem se lahko na objavljene dokumente podajo pripombe. 


Slovenija in Hrvaška sta s skupno vlogo pri Evropski komisiji že zaščitili Istrski pršut/Istarski pršut (zaščitena označba porekla), prav tako je bila na Komisijo vložena tudi skupna vloga za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja iz Istre z imenom "Istra". Razmišlja se tudi o pripravi skupne vloge za zaščito Istrskega sira.


Pri Evropski komisiji je sicer registriranih že 25 slovenskih proizvodov
-    zaščitena označba porekla (ZOP): Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Kraški med, Mohant, Piranska sol, Istrski pršut;
-    zaščitena geografska označba (ZGO):  Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta, Slovenski med, Prekmurska šunka, Kranjska klobasa, Štajerski hmelj, Jajca izpod Kamniških planin;
-    zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP): Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica.


*     *     *