Skoči na vsebino

NOVICA

Objavljen pravilnik o slovenski potici

Ljubljana, 18. 5. 2018 - MKGP je danes v Uradnem listu RS objavil Pravilnik o Slovenski potici.

Skupno vlogo za zaščito Slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo (ZTP) so junija lani na ministrstvo vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Obrtna zbornica Slovenije. Zaščita kot zajamčena tradicionalna posebnost pomeni, da proizvodnja Slovenske potice ni geografsko omejena, torej se lahko proizvaja kjerkoli, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.

 

Po vložitvi skupne vloge je ministrstvo na spletnih straneh objavilo specifikacijo za morebitne pripombe zainteresirane javnosti, vendar v roku 30 dni ni prejelo nobene pripombe. Specifikacijo je pregledala tudi strokovna komisija in ko le-ta ni več imela pripomb, so vlagateljice na ministrstvo poslale končno verzijo specifikacije. Ministrstvo je tako decembra lani pripravilo odločbo o prehodni nacionalni zaščiti Slovenske potice in potrdilo specifikacijo za Slovensko potico, ki je objavljena tudi na spletnih straneh ministrstva. 

Skladno z zakonodajo je ministrstvo pripravilo še Pravilnik o Slovenski potici, ki med drugim določa tudi, da morajo proizvajalci, ki so do sedaj uporabljali ime Slovenska potica in ga želijo uporabljati še naprej, certifikat pridobiti najkasneje v enem letu od uveljavitve tega pravilnika. Vsi proizvajalci, ki bodo želeli proizvajati potico z zaščitenim imenom Slovenska potica (ZTP), se morajo certificirati, ostali pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica, ipd.

 

Zaščitena Slovenska potica je pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ta je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in kot taka predstavlja slovensko narodno sladico, na katero smo Slovenci zelo ponosni. 


Ministrstvo je vlogo za zaščito Slovenske potice že poslalo tudi Evropski komisiji, ki bo po pregledu vloge, Slovenijo pozvala k dopolnitvi, če bo le-ta potrebna. Nato bo Komisija vlogo objavila v Uradnem listu Evropske unije. Na vlogo lahko v roku treh mesecev ugovarjajo druge države. Če ugovorov ne bo, bo Komisija Slovensko potico zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Če bo Komisija prejela ugovore, bo Slovenijo in te države pozvala, da se dogovorijo. V kolikor se ne bodo, bo o vlogi odločala Komisija.

 

Potrjena specifikacija za Slovensko je objavljena na:
http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/zascita_kmetijskih_pridelkov_oziroma_zivil/specifikacije_kmetijskih_pridelkov_in_zivil_zascitenih_pri_evropski_komisiji/specifikacije_v_postopku_potrditve_pri_eu_komisiji/


*   *   *