Skoči na vsebino

NOVICA

22. 3. 2016

Minister Židan: "Kdo drug bi to zmogel, če ne vi!"

Pivola, 22. 3. 2016 – Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli pri Mariboru, organizirali srečanje mladih kmetov – upravičencev do podpore iz prvega javnega razpisa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki je bil objavljen na podlagi Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020. Dogodka se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan s sodelavci.

Srečanje je s svojim pozdravnim nagovorom odprl predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan, ki je uvodoma pozdravil vse mlade prevzemnice in prevzemnike, ki so si ob tej priložnosti odtrgali čas od obveznosti, ki jih čakajo na kmetiji. »Današnji dan je le ena izmed priložnosti, ki jih imamo, da pokažemo in dokažemo, kako pomembno je ohranjati vitalno podeželje« je povedal Damijan in izpostavil moto Zveze slovenske podeželske mladine: »Ponosni, da smo mladi s podeželja«.

 

V nadaljevanju uvodnega dela srečanja je zbrane pozdravil minister za kmetisjtvo mag. Dejan Židan, ki je v svojem govoru poudaril, da je letošnje leto krizno leto, »morda je to  pravi čas, da naredimo korake naprej«.‎ Minister je izpostavil pomen uspešnih kmetij in se ob tem vprašal, kdo so tisti, ki lahko premaknejo slovensko kmetijstvo naprej, ki imajo zadosti znanja, poguma za poslovne izzive, mladosti, energije in zmožnosti prilagajanja na razmere? »‎Na situ ostanete samo vi, mladi prevzemniki! Vi ste tisti, ki lahko prinesete spremembe, vi ste tisti od katerih relativno dosti pričakujemo‎‎ in vi ste tisti, ki vam moramo pomagati«, je poudaril minister. 

 

Po njegovih besedah so spremembe potrebne tudi v kmetijstvu‎. »Pri mladih kmetih želimo dobiti nosilce kmetijstva z več znanj, več energije in drznosti, da si boste upali tvegati več«, je še dejal minister in dodal, da bo ministrstvo individualno spremljalo kariere teh mladih kmetov z namenom, da uspejo. Ob koncu je minister še izpostavil, da se bo vsako leto pridružilo 200 novih članov. »Čez 5 leto bo v Sloveniji 1000 kmetij, ki bodo steber slovenskega kmetijstva, do takrat pa jim bo potrebno na tej poti pomagati«, je še poudaril minister. Po njegovih besedah bodo imele te kmetije osebne svetovalce iz kmetijsko svetovalne službe, izobraževanje ‎in drugo podporo. Mag. Židan je zaključil, da želi spremljati zelo uspešne kmetije, kakršnakoli bo sestava na ministrstvu in verjame, da se bodo v naslednjih petih letih večkrat srečali‎. »Proizvodnja hrane je za državo zelo pomembna, zato mora to področje biti uspešno«!

 

Profesor Emil Erjavec je z uvodnim govorom v delavnice čestital mladim kmetom, da so si upali prevzeti kmetije v tem času. Strinjal se je z ministrom Židanom, da v kmetijstvu potrebujemo vrednostne in vsebinske premike. »Na kmetijstvo je potrebno pogledati kot na poslovno priložnost. Mladi morate razviti podjetniško žilico«, prav to bo po besedah Erjavca oplemenitilo slovensko kmetijstvo in ga naredilo bolj konkurenčno. Pri tem pa je po besedah Erjavca zelo pomembno upravljanje s tveganji. Dobro načrtovanje lastnih financ bo v prihodnje zelo pomembno. 

 

Pomembne so tudi informacije, kjer je mladim kmetom svetoval, naj poiščejo tiste prave informacije. Te se po besedah Erjavca skrivajo tudi v skupnosti, sodelovanju in pomoči med kmetijami. Opozoril je na izredno pomembno dejstvo sodelovanja, dialoga in sožitja med kmetijstvom in naravo. »Potrebno je graditi prvinski odnos do narave. Ni večjega naravovarstvenika kot je kmet« je še dodal. Mladim je na koncu povedal: »Za uspeh so potrebni jasni in visoki cilji. Postavite si jih dovolj pogumno, da bodo od vas zahtevali voljo, delo in znanje, da boste šli na dolgo pot premikanja nemogočega. Zaključil je z mislijo Nejca Zaplotnika: »Pot je cilj«.

 

Srečanje se je nadaljevalo z delavnicami, kjer so mladi kmetje in kmetice imeli priložnost razmišljati o petih temah: Tehnološke rešitve, dodana vrenost, regionalno povezovanje, osnovna sredstva in trženje. Mladi so ob tem povedali, da so zadovoljni s konceptom manjših delavnic in priložnostjo, kjer so lahko podali svoje gledanje na tematike. Dodali so še, da so na prvem tovrstnem srečanju mladih prevzemnikov, kot edina nevladna organizacija, ki zastopa mlade s podeželja, izvedeli veliko zanimivih in konkretnih pobud o pričakovanjih mladih. Pobude, ki so jih podali mladi prevzemniki, bodo upoštevali v njihovih programih. Na koncu so še izrazili veselje, da so mladi prepoznali priložnosti, kako lahko preko ZSPM zastopajo svoje interese.

 

Zbornik srečanja mladih prevzemnikov kmetij 2016

 

                                                                   *   *   *