Skoči na vsebino

NOVICA

17. 2. 2017

Podelili priznanja najbolj inovativnim živilom leta 2017; mag. Židan: "Mi smo zmagovalci, kljub naši majhnosti"

Ljubljana, 17. 2. 2017 – Minister mag. Dejan Židan se je danes udeležil predstavitve rezultatov izbora najbolj inovativnih živil 2017, ki ga že tretje leto organizira Inštitu za nutricionistiko. Osnovni namen tega nekomercialnega projekta je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in druge prednosti za potrošnike. Minister je udeležencem dejal, da lokalni trg, ki ocenjuje proizvode samo po kakovosti, prepoznava naše proizvode kot posebne ter da moramo lokalno hrano povezovati z zdravim načinom življenja.

 

Minister mag. Dejan Židan je v nagovoru poudaril, da želi Slovenija na področju proizvodnje hrane rasti, česar pa zaradi zemljepisnih značilnosti ne more doseči z množično proizvodnjo poceni hrane, temveč le z inovativnostjo. Ob tem je spodbudil udeležence, da smo lahko samozavestni, pogumni in da se moramo zavedati, da smo kljub naši velikosti lahko zmagovalci. Po njegovih besedah namreč v Sloveniji v tem trenutku izvažamo že 25 % hrane, ki jo v tem trenutku proizvedemo. »To je več v odstotkih kakor izvaža na primer Italija, ki je svetovno znana prehranska država in ta trend se samo nadaljuje«. Ob tem je minister še spomnil na nedavno ocenjevanje in podelitev nagrad pekovskim proizvodom, kjer je razgovoru s prejemniki nagrade slišal podobne in spodbudne informacije. »Tisti, ki je povedal najnižjo številko rasti je zrastel samo za 2 odstotka, drugi so  govorili, da rastejo za 15, 20, ali celo 30 %«. Pri te se je minister vprašal: Kdo so ti ljudje, ki so tako uspešni? »To so tisti, ki razvijajo inovativne prehranske proizvode«, je še poudaril minister.

 

Projekt izbora inovativnih živil poteka v okviru programov varovanja in krepitve zdravja, želi pa vzpodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer proizvajalci prispevajo k pestrejšemu izboru kakovostnih živil na slovenskem tržišču. K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel v drugi polovici lanskega leta, so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali po en predlog. Na izbor za najbolj inovativna živila, ki poteka v okviru programa varovanja in krepitve zdravja, sofinanciranega s strani ministrstva za zdravje, so letos prejeli 47 prijav. 

 

Nagrado za najbolj inovativna živila leta 2017 so prejeli Spar Slovenija za ječmenov hlebček, Ljubljanske mlekarne za EGO Quark, podjetje Avokado za linijo izdelkov »I like tofu«, Žito za pirino vlečeno testo, Mlekarna Planika Kobarid za EKO jogurt s konopljinim oljem in podjetje Nutrisslim za žita za zajtrk BIO body cleanse muesli. Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena podjetju KMG Panorganic za linijo predpakiranih svežih solat in zelišč Živa. 

 

Več o nagrajencih in dogodku preberite na spletnih straneh Inštituta za nutricistiko.

 

*   *   *

 

Povezave: