Skoči na vsebino

NOVICA

17. 3. 2017

Minister Židan na javnem posvetu o pomembnosti lokalno pridelane hrane

Ljubljana, 17. 3. 2017 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je v prostorih Državnega sveta udeležil javnega posveta »Od vil do vilic: Krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe«. Posvet so organizirali Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto ter evropski poslanec dr. Igor Šoltes.

Udeleženci posveta so med drugim odgovorili na vprašanja, kot so, kakšne so prednosti kratkih pridelovalnih verig med pridelovalci in končnimi potrošniki, ali je lokalno pridelana hrana boljše kvalitete od globalne ponudbe, kako povečati delež slovenske hrane v javnih prehranskih obratih, kako izvajati učinkovit nadzor na poreklom in sledljivostjo prehrane idr.

 

Mag. Dejan Židan je udeležencem posveta uvodoma povedal, da obstaja zelo velika verjetnost, da bo skupščina OZN predzadnji tedne v decembru tudi uradno razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. V nadaljevanju je izpostavil, da je kmetijstvo pomembna gospodarska panoga. »Od leta 2012 smo povečali izvoz slovenske hrane za 35 odstotkov in smo skupno že presegli mejo 25 odstotkov izvoza«, je povedal minister in dodal, da to pomeni, da več kot četrt hrane, ki jo proizvedemo v Sloveniji izvažamo, kar predvsem krepi konkurenčno prednost kmetovalcev in slovenske prehranske industrije. »Na MKGP smo v zadnjih letih naredili velik korak naprej pri zavedanju slovenskega potrošnika o pomenu lokalne prehrane. Leta 2010 je samo dobra tretjina državljanov iskala hrano slovenskega izvora, danes je teh že dve tretjini, je povedal minister«. Dodal je še, da so aktivnosti MKGP usmerjene v tri cilje in sicer izvoz, povečanje prodaje lokalno pridelane hrane na domačem trgu in povečanje porabe lokalno pridelane hrane v javnih zavodov. 

 

Lokalno pridelana hrana je bolj kakovostna, varna in zdrava ter omogoča ohranjanje domačih delovnih mest. Njena pridelava prispeva k dvigu lokalne samooskrbe, poseljenosti podeželja in ohranjanju krajine. Pridelava in predelava hrane v Sloveniji zaposluje 90.700 ljudi. Javni prehranski obrati so pomemben segment potrošnikov. Šole in vrtci porabijo za okoli 140 milijonov evrov hrane letno, bolnišnice za okoli 220 milijonov, če k tem dodamo še druge porabnike, je skupna vrednost okrog 0,5 milijarde evrov letno. 

 

*   *   *