Skoči na vsebino

NOVICA

12. 9. 2017

Ecotrophelia 2017 – »To so nosilci ideje, ki jo tako zelo potrebujemo«

Ljubljana, 12. 9. 2017 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je udeležil slovesne razglasitve zmagovalcev tekmovanja za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov Ecotrophelia. Letošnji zmagovalec je zdrav in ekološki probiotični sadno-mlečni izdelek na osnovi sirotke, obogaten s prosom On my whey. »Čestitam študentkam in študentom iz sedmih tekmovalnih ekip; zame je vsak njihov projekt, vsak njihov proizvod zmagovalen«, je dejal minister in dodal, da smo še posebej ponosni na ekipo v sestavi Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek. »Na evropskem tekmovanju v Londonu bomo za vas držali pesti«.

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je letos že deveto leto zapored organizirala tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov pod naslovom »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2017«. Tako kot do sedaj so morali izdelki zajeti eko-inovacijo v vsaj eni dimenziji razvoja (surovine - ekološka pridelava, nizek ogljični odtis in/ali embalaža - povratna, primerna za recikliranje in/ali proizvodni proces - varčevanje z energijo, uporaba reciklirane vode in/ali distribucija/logistika - nove storitve, kratke oskrbovalne verige idr.).

 

Minister mag. Dejan Židan je študentkam in študentom iz sedmih tekmovalnih ekip iskreno čestital. »Ponosen sem, da so tako podjetni; ne samo, da razvijejo tako dober proizvod ampak ga pripravijo tudi za na trg.« Po njegovih besedah so ti mladi nosilci ideje, ki jo tako zelo potrebujemo. »…da je proizvodnja hrane gospodarska dejavnost in da je potrebno predvsem razmišljati kako razviti produkt, ki ga bo potrošnik iskal in ga tako prodal po visoki ceni«. V Sloveniji, po mnenju ministra, ne moremo zmagovati s poceni in ceneno proizvodnjo kmetijskih in prehranskih proizvodov, saj nam naravne danosti tega ne omogočajo. »Smo pa lahko uspešni s produkti višje in trajne kakovosti ter še posebej z inovativnimi proizvodi, ki so skladni s potrebami in pričakovanji modernega potrošnika«. 

 

V okviru projekta želijo organizatorji mlade spodbuditi k timskemu delu, organizaciji, razvoju novih izdelkov ter posledično prepoznati tiste inovativne živilske izdelke v slovenskem prostoru, ki jih je smiselno strokovno podpreti, nagraditi, promovirati v širši javnosti, omogočiti njihov nadaljnji razvoj, nenazadnje pa pomagati mladim pri vzpostavitvi novega podjetja, zagonu proizvodnje ali povezovanju s potencialnimi investitorji. Zmagovalna ekipa študentov bo Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2017, ki bo letos potekalo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

 

»Zame je vsak njihov projekt, vsak njihov proizvod zmagovalen. Je pa prvi med zmagovalci sadno-mlečni izdelek na osnovi sirotke, obogaten s prosom, izdelan iz lokalnih ekoloških sestavin višje kakovosti v treh različnih okusih - borovnica, malina in gozdni sadeži. Torej, vsi smo ponosni na ekipo v sestavi Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek. Na evropskem tekmovanju v Londonu bomo za vas držali pesti«, je še poudaril minister.

 

* * *