Skoči na vsebino

NOVICA

25. 8. 2013

Drugi dan sejma AGRA pester in strokoven ter v znamenju obiska predsednika države

Gornja Radgona, 25. 8. 2013 – Drugi dan sejma AGRA so zaznamovali številni obiskovalci ter obisk predsednika republike Boruta Pahorja. Minister mag. Dejan Židan pa se je zjutraj z obiskovalci najprej srečal na „kavi z ministrom”, kjer so se obiskovalcem s priložnostnim zajtrkom predstavili tudi dijaki biotehniških šol. Minister se je nato dopoldne udeležil svečane razglasitve rezultatov in podelitve priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo, podelitve certifikatov FSC, pozdravil pa je tudi udeležence okrogle mize na temo zavržkov hrane, ki jo je dopoldne organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa je v okviru sejemskega dogajanja danes podelila certifikate za trajnostno gospodarjenje z gozdovi PEFC.

  Minister Židan je drugi sejemski dan začel s tradicionalno »kavo z ministrom«, kjer so ga obiskovali seznanili z njihovimi pogledi na kmetijstvo, z realnimi težavami in predlogi. minister je nato je podelil najvišja priznanja ocenjevanja medu čebelarjem in kasneje tudi certifikate Sveta za nadzor gozdov FSC, ki se posveča promociji odgovornega upravljanja z gozdovi po svetu. Udeleženci dopoldanske okrogle mize na razstavnem prostoru MKO pa so govorili o vrfno bolj aktualni temi, zavržkih hrane, kot rešitvi za mnoge težave na področju hrane. V zaključnem delu se je posveta udeležil tudi minister Židan, kjer je poudaril pomembnost te tematike, ki ji v EU posvečajo veliko pozornost. Posebej je izpostavil Nemčijo kot primer dobre prakse, ki ima na tem področju že mnogo uveljavljenih poti.


Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je udeležila predstavitve »Certifikacija gozdov po sistemu PEFC« in podelila prve certifikate za trajnostno gospodarjenje z gozdovi. V uvodnem govoru je poudarila, da se na MKO zavedamo, kako sta za Slovenijo pomembna gozd in les. Pomemben promotor lesne verige je njen končni člen, to je lesna industrija, zato se ministrstvo zaveda, da je potrebno okrepiti celotno gozdno lesno verigo. »Če se bo zagnala lesna industrija in če se bodo začela proizvodnja izdelkov iz lesa bomo lahko posekali tudi tisti les, ki ga je v slovenskih gozdovih možno posekati. Gre za milijon in pol kubičnih metrov lesa, ki zdaj ostaja v gozdovih kot neizkoriščeno propadajoče naravno bogastvo. Pridobitev certifikata PEFC je priznanje za les in izdelke, iz lesa, ki je proizveden na trajnostni način. Je tudi pomembna popotnica izdelku na trgu.« Certifikate so na današnji podelitvi iz rok državne sekretarke prejeli Ljudmila Pavlič s Pohorja, Marko Suhadolnik iz Logarske doline in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, znotraj katere je certifikat dobilo 320 lastnikov gozdov za 9.800 hektarov gozdov.

Popoldne pa je sejem obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je ob spremstvu ministra Židana udeležil okrogle mize Zveze slovenske podeželske mladine z naslovom »Pot do učinkovite podporne mreže mladim inovatorjem v kmetijskem sektorju«. Nato  si je predsednik na kratko ogledal tudi sejem, ki ga je zaključil z izjavo za medije na razstavnem prostoru ministrstva. V izjavi je izpostavil pomen mledih kmetov in okrogle mize, ki jo je organizirala Zveza slovenske podeželske mladine, ki sta se je udeležila skupaj z ministrom Židanom. Predsednik je še poudaril, da ima minister Židan dovolj posluha, da se v naslednjih letih sprejmejo ukrepi, s katerimi bi se lahko še več mladih odločilo, da od svojih staršev prevzamejo kmetije in s tem ohranijo urejeno slovensko podeželje, kar brez novih mladih gospodarjev ne bo možno.
 
Minister mag. Dejan Židan pa je pozno popoldne podelil tudi priznanja v okviru 15. sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov. V svojem nagovoru se je najprej zahvalil Pomurskemu sejmu ter Zavodu za gozdove Slovenije, da organizirata to tekmovanje, ker se na tak način izobražujejo lastniki gozdov o varnosti dela v gozdu. Dnevno namreč beremo, koliko nesreč se dogaja v gozdovih, tudi smrtnih. Minister je še posebej pohvalil mlade tekmovalce, ki so bili v večjem številu. Pozval jih je, naj usmerijo energijo v gozdove, ki so naše žal premalo izkoriščeno bogastvo. Če bomo v prihodnjih letih uspeli v gozdarstvu ustvariti nova delovna mesta, smo naredili res nekaj dobrega za to panogo in to državo, je še poudaril Židan.

V. d. generalnega direktorja Direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majer se je v okviru sejemskih dogodkov udeležila svečane razglasitve rezultatov in podelitve priznanj 33. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme v okviru sejma AGRA. V svojem uvodnem nagovoru je opozorila na številne izboljšave in novosti, ki jih nagrajenci tega ocenjevanja predstavljajo na sejmu. Poudarila je, da je izredno pomembno to, da so med nagrajenci in številnimi tujimi proizvajalci in razstavljavci zastopani tudi številni domači, ki so uspeli v zadnjih dvajsetih letih ohraniti proizvodnjo.

Sicer pa je ministrstvo v okviru organizacij strokovnih posvetov na razstavnem prostoru poleg dopoldanske okrogle mize na temo zavržkov hrane popoldne pripravilo še okroglo mizo z naslovom  »Kdo naj seka v državnih gozdovih?«. Pogovor je tekel o tem, kako država upravlja z državnimi gozdovi, kakšni so pričakovani dobički in vlaganja države v te gozdove. Udeleženci okrogle mize so ocenili, da država z gozdovi dobro upravlja, ker dosledno izvaja nego in vlaga v investicije. Poudarili so nujnost vzpostavitve gozdno lesne verige in pomembnost sodelovanja vseh deležnikov za to, da bodo končni proizvodi iz slovenskega lesa dosegali višjo ceno na trgu. V razpravi so se dotaknili tudi tega, kako bo upravljanje državnih gozdov teklo po letu 2016, v obliki državne gospodarske družbe ali v obliki nadaljevanja koncesijskih razmerij, vsekakor pa tako, kot bo dogovorjeno na najvišjem strokovnem nivoju in bo predpisala zakonodaja.   

Na razstavnem prostoru MKO so potekale tudi zelo dobro obiskane rokodelske delavnice. Današnjo je organiziral Krajinski pak Goričko, obiskovalci pa so lahko pod vodstvom Bernarde in Ivana Žižka ustvarjali izdelke iz slame.

Jutrišnji, tretji dan sejma AGRA je namenjen govedorejcem, konjerejcem, veterinarjem in živilcem, je pa tudi dan zelenjave in semenarjev. Ministra Židana bo na sejmu nadomeščala državna sekretarka mag. Tanja Strniša, ki bo zjutraj na voljo obiskovalcem za klepet ob kavi, nato se bo udeležila predstavitve predloga modela neposrednih plačil za Slovenijo, posveta o nacionalni promociji hrane in predstavitve zaključkov javne razprave ob pripravi programa razvoja podeželja 2014 – 2020 ter nekaterim podleitvam priznanj.
  

*    *    *


-    Uvodni nagovor državna sekretarka mag. Tanja Strniša …
-    Izjava predsednika republike Boruta Pahorja na razstavnem prostoru MKO …